Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

UE va acorda sprijin suplimentar țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific ca reacție la invazia Ucrainei de către Rusia

UE va acorda sprijin suplimentar țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific ca reacție la invazia Ucrainei de către Rusia

21 iunie 2022 0 Comentarii

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 21 iunie, o propunere prin care vor fi mobilizate 600 de milioane EUR din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a aborda actuala criză alimentară care a fost agravată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Aceste fonduri vor ajuta țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) să facă față situației alimentare stringente cu care se confruntă prin acordarea de asistență umanitară (150 de milioane EUR), prin sprijinirea producției durabile de alimente și a rezilienței sistemelor alimentare (350 de milioane EUR) și prin sprijin macroeconomic (100 de milioane EUR).

Sectoare care vor beneficia de sprijin

Comisia propune direcționarea sumei de 600 de milioane EUR mobilizate din rezervele Fondului european de dezvoltare pentru a sprijini țările cele mai afectate din Africa, zona Caraibilor și Pacific. Vor fi abordate în acest fel diferitele dimensiuni ale crizei prin:

  • Asistența umanitară: 150 de milioane EUR sub formă de asistență în numerar acordată ori de câte ori este nevoie și acolo unde este posibil, precum și sprijin acordat prin intermediul mecanismelor existente de protecție socială și de tip „plasă de siguranță”.
  • Producția alimentară și reziliența sistemelor alimentare: 350 de milioane EUR pe termen mediu și lung în vederea sprijinirii investițiilor în producția durabilă astfel încât să se dezvolte sisteme alimentare mai reziliente, inclusiv în vederea sprijinirii sustenabilității sociale (pentru tineri și femei).
  • Sprijin macroeconomic: 100 de milioane EUR pentru Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei și creștere economică (PRGT) al FMI, care va facilita acordarea de sprijin pentru țările cele mai afectate. Sprijinul UE pentru PRGT face parte dintr-o abordare de tip „Echipa Europa și se preconizează că această contribuție suplimentară îi va încuraja și pe alți donatori să contribuie.

Aceste 600 de milioane EUR destinate răspunsului UE în materie de securitate alimentară globală în vederea combaterii crizei alimentare se adaugă asistenței umanitare deja mobilizate la nivel mondial și fondurilor IVCDCI – Europa globală alocate pentru proiecte privind agricultura durabilă, alimentația de bază, apa și salubritatea și protecția socială; aceste fonduri, în valoare de peste 2 miliarde EUR în Africa Subsahariană și de 1 miliard EUR suplimentar pentru partenerii din vecinătatea sudică, vin în completarea sprijinului acordat pentru această regiune prin intermediul Mecanismului UE pentru alimente și reziliență, în valoare de 225 de milioane EUR. Alte 960 de milioane EUR sunt prevăzute în cadrul IVCDCI – Europa globală pentru America Latină și zona Caraibilor și Asia până în 2024.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0