Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

UE sporește gradul de pregătire în materie de apărare

UE sporește gradul de pregătire în materie de apărare prin acordarea, în premieră, a unui sprijin financiar pentru achizițiile publice în comun în domeniul apărării

14 noiembrie 2024 0 Comments

Comisia a aprobat finanțarea a cinci proiecte transfrontaliere pentru a sprijini achiziții publice mai coordonate și mai eficiente în domeniul apărării între statele membre ale UE.

Pus în aplicare în cadrul Instrumentului european de consolidare a industriei de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA), fiecare dintre cele 5 proiecte selectate va primi 60 de milioane EUR, reprezentând o finanțare totală de 300 de milioane EUR.

Asigurând un raport costuri-beneficii mai bun prin economii de scară, achizițiile publice în comun vor face capabilitățile de apărare critice mai accesibile pentru forțele armate ale statelor membre. Cu produse achiziționate în comun, forțele armate ale statelor membre vor avea o interoperabilitate îmbunătățită. Perspectivele mai clare și o mai mare previzibilitate, care vin cu contracte mai mari, vor consolida industria europeană și îi vor permite să își adapteze capacitatea de producție la nevoile de apărare ale Europei. În ansamblu, achizițiile publice în comun vor consolida pregătirea pentru apărare în statele membre ale UE.

Mobilizarea achizițiilor publice de produse din domeniul apărării în valoare de peste 11 miliarde EUR pentru forțele armate ale statelor membre

Marcând o nouă eră în cooperarea europeană în domeniul apărării, Comisia a anunțat primele proiecte finanțate vreodată de UE care sprijină achizițiile publice în comun de produse critice din domeniul apărării de către statele membre, în trei domenii:

  • Achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă

Două proiecte vor consolida capabilitățile comune de apărare aeriană și antirachetă. Proiectul „MISTRAL” sprijină achiziționarea în comun de sisteme de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune „Mistral” de către nouă state membre (FR, BE, CY, EE, ES, HU, SI, RO, DK). Un alt proiect, „JAMIE” (pentru „Inițiativa comună de apărare împotriva rachetelor aeriene în Europa”), va avea ca rezultat achiziționarea în comun a sistemelor de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM de către șase state membre (DE, SI, BG, AT, EE, LV). Acestea sunt sisteme de protecție împotriva amenințărilor aeriene, cum ar fi aeronavele de luptă, elicopterele de atac și sistemele aeriene fără pilot.

  • Achiziționarea de vehicule blindate moderne

EDIRPA va sprijini, de asemenea, achiziționarea de către patru state membre (FI, LV, SE, DE) a sistemului comun de vehicule blindate (CAVS), un transportator blindat modern pentru transportul protejat al trupelor. Vehiculele blindate moderne oferă performanțe ridicate și mobilitate fără precedent.

  • Achiziționarea de muniție

În alte două proiecte, EDIRPA va sprijini achiziționarea în comun a diferitelor tipuri de muniție de artilerie de 155 mm, și anume proiectul „CPoA 155mm” care implică șase state membre (NL, IT, PL, LT, DK, HR) și proiectul „HE 155mm” care implică patru state membre (DE, DK, NL, EE).

Cele cinci proiecte selectate reprezintă o valoare combinată a achizițiilor publice de peste 11 miliarde EUR, ilustrând efectul de levier ridicat al finanțării din partea UE. Investiția de 300 de milioane EUR a EDIRPA a stimulat un angajament de peste 36 de ori mai mare, demonstrând eficacitatea programului în stimularea unor investiții substanțiale în domeniul apărării în întreaga UE.

Cele cinci proiecte EDIRPA selectate, pentru toate cele trei domenii, vor intra acum în etapa de pregătire a acordului de grant, care implică o coordonare detaliată între Comisie și consorțiile de autorități publice ale statelor membre.

Pe lângă proiectele selectate, au fost depuse și alte propuneri promițătoare. Acestea au fost adăugate pe o listă de rezervă, astfel încât să poată fi identificate pentru o eventuală finanțare viitoare. De exemplu, statele membre implicate în aceste propuneri ar putea încerca să le sprijine financiar prin transferarea fondurilor UE neutilizate care le-au fost alocate în cadrul gestiunii partajate.

Număr impresionant de state membre ale UE participante

Proiectele EDIRPA selectate implică 20 de state membre, dintre care unele se vor angaja pentru prima dată în proiecte comune de achiziții publice în domeniul apărării. Acest lucru reflectă rolul EDIRPA în încurajarea colaborării între statele membre pentru a aborda lacunele critice în materie de capabilități, în special cele exacerbate de transferul de produse din domeniul apărării către Ucraina. În medie, șase state membre participă la fiecare proiect – dublând cerința legală minimă a trei state membre – demonstrând interesul față de o abordare europeană mai unificată a achizițiilor publice în domeniul apărării.

Sprijinirea Ucrainei

Majoritatea proiectelor selectate includ, de asemenea, achiziții de produse din domeniul apărării destinate Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă și muniție, care consolidează capabilitățile de apărare ale țării în contextul agresiunii în curs a Rusiei.

Contextul

Selecția proiectelor EDIRPA vine ca răspuns la cererile de propuneri lansate de Comisie în martie 2024. Odată cu adoptarea EDIRPA și cu punerea sa ulterioară în aplicare prin intermediul programului de lucru, precum și cu lansarea cererilor de propuneri respective, Uniunea stimulează pentru prima dată statele membre și Norvegia să achiziționeze în comun produse din domeniul apărării, care să răspundă celor mai urgente și critice nevoi, în special celor amplificate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Agregarea cererii oferă previzibilitate și, prin urmare, stimulează industria să își intensifice capacitatea de producție și va îmbunătăți interoperabilitatea forțelor armate naționale.

Programul de lucru al EDIRPA sprijină achizițiile publice în comun în trei domenii: 1) muniție, 2) apărare antiaeriană și antirachetă și 3) platforme și înlocuirea sistemelor preexistente. Aceste priorități de finanțare au fost stabilite împreună cu statele membre pentru a răspunde nevoilor urgente în materie de apărare și pentru a reface stocurile de apărare.

Până la termenul de depunere de 25 iulie 2024, Comisia a primit în total 12 propuneri, ceea ce demonstrează interesul semnificativ din partea statelor membre și a Norvegiei. Serviciile Comisiei au verificat admisibilitatea și eligibilitatea propunerilor primite și le-au evaluat în conformitate cu dispozițiile Regulamentului EDIRPA.

Programul EDIRPA este un instrument pe termen scurt adoptat în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și menit să dureze până în 2025, cu scopul de a stimula cooperarea pentru cele mai urgente produse din domeniul apărării. Programul sprijină achiziționarea de capabilități de apărare de către forțele armate ale statelor membre și ale Norvegiei. Bugetul EDIRPA nu plătește pentru produsele din domeniul apărării, ci compensează statele membre pentru costurile administrative suplimentare aferente achiziționării în comun. În martie 2024, Comisia a prezentat propunerea privind un program european al industriei de apărare (EDIP) pentru a extinde logica EDIRPA după 2025, pentru a continua agregarea cererii europene și pentru a spori interoperabilitatea.

Pentru mai multe informații

Fișa informativă „MISTRAL”
Fișa informativă „CAVS”
Fișa informativă „CPoA 155 mm”
Fișa informativă „HE 155mm”
Fișa informativă „JAMIE”
Pagina web a EDIRPA
Q&A EDIRPA
Comunicat de presă, 15 martie 2024
Programul de lucru al EDIRPA
Regulamentul EDIRPA


Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/
Citește articolul integral aici.

leave a comment