Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

UE și Azerbaidjan își consolidează relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei

UE și Azerbaidjan își consolidează relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei

18 iulie 2022 0 Comentarii

UE și Azerbaidjan își consolidează relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei.

Astăzi, 18 iulie, la Baku, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru energie, Kadri Simson, s-au întâlnit cu președintele Ilham Aliyev și cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov, în scopul de a consolida cooperarea existentă dintre UE și Azerbaidjan. Președinta Comisiei și președintele azer au semnat un nou Memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei.

Actualmente, UE și Azerbaidjan negociază și un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investițiile, comerțul și valorificarea la maximum a potențialului societății civile, evidențiind totodată importanța drepturilor omului și a statului de drept.

În urma vizitei de astăzi de la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va întruni pe 19 iulie la Bruxelles pentru a analiza relațiile generale și a discuta despre posibile domenii de interes reciproc pentru cooperare în viitor.

Asigurarea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze pentru Europa

Noul memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei, semnat de președinta Comisiei și de președintele azer, includ un angajament de a dubla capacitatea coridorului sudic al gazelor pentru ca, până în 2027, să se poată livra minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE. Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU și va ajuta Europa să pună capăt dependenței de gazul rusesc. În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja își majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.

Conform MoU, UE și Azerbaidjan au în comun obiectivul ambițios de a accelera dezvoltarea și implementarea capacității de producție și de transport al energiei din surse regenerabile, în scopul de a valorifica la maximum sinergiile dintre tranziția UE către o energie curată și vastul potențial neexploatat al Azerbaidjanului în domeniul energiei din surse regenerabile, în special sectorul energiei offshore.

Cele două părți admit, totodată, importanța angajamentului mondial referitor la metan și recunosc că este o responsabilitate colectivă ca lanțul de aprovizionare cu gaze naturale să fie cât mai eficient și mai benefic pentru climă și mediu. MoU sprijină crearea unor sisteme de colectare a gazelor naturale în absența cărora aceste gaze ar fi evacuate, arse sau eliberate în atmosferă. Cooperarea va fi extrem de importantă și pentru a sprijini aderarea la acest angajament a Azerbaidjanului.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, comisarul Simson va organiza un dialog UE-Azerbaidjan cu ministrul azer al energiei Shahbazov, pentru a discuta despre punerea practică în aplicare a memorandumului de înțelegere.

Context

De mai multe luni, UE colaborează intens cu partenerii săi internaționali pentru a diversifica sursele de aprovizionare și a atenua creșterea prețurilor la energie. În strategia externă a UE în domeniul energiei care însoțește planul REPowerEU, Comisia a recunoscut că coridorul sudic al gazelor joacă un rol-cheie în diversificarea surselor de aprovizionare a UE cu gaze naturale, îndeosebi în ceea ce privește țările din sud-estul Europei.

Comisia sprijină de mult timp extinderea coridorului sudic al gazelor ca fiind o contribuție majoră la garantarea unei aprovizionări sigure, fiabile și previzibile cu gaze naturale în Europa de Sud-Est și posibil și în Balcanii de Vest, prin gazoductul transadriatic.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0