Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

UE oferă ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane EUR pentru a sprijini persoanele din Ucraina și Moldova

UE oferă ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane EUR pentru a sprijini persoanele din Ucraina și Moldova

20 februarie 2024 0 Comentarii

Astăzi, 20 februarie, Comisia anunță un ajutor umanitar inițial în valoare de 83 de milioane EUR pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024.

Atacurile îndreptate intenționat de către Rusia asupra infrastructurii energetice și civile esențiale a Ucrainei, cum ar fi spitalele, școlile și rețelele electrice, afectează grav accesul cetățenilor la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără locuință și au nevoie de asistență și de adăpost în condiții de ger. Având în vedere că se estimează că 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanțare vine într-un moment crucial.

Din finanțarea umanitară în valoare de 83 de milioane EUR:

  • 75 de milioane EUR sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoi de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, strategia umanitară a UE în Ucraina se axează pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie;
  • 8 milioane EUR sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova menite să ofere asistență specifică persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate.

Ținând seama de finanțarea anunțată astăzi, Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane EUR pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanțare, 860 de milioane EUR au fost alocate programelor umanitare din Ucraina și 66 de milioane EUR pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în Republica Moldova, țara învecinată.

Ajutorul umanitar al UE, care se acordă Ucrainei încă din 2014, permite desfășurarea de operațiuni în întreaga țară, punându-se accentul pe zonele greu accesibile din apropierea primei linii din regiunile estice și sudice.

Context

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferințe imense, a cauzat distrugeri masive și a declanșat nevoi umanitare majore. Luptele intense și atacurile continuă să pună în pericol viața civililor și provoacă daune grave locuințelor, aprovizionării cu apă și energie electrică, încălzirii și infrastructurii publice, cum ar fi școlile și unitățile medicale. Milioane de persoane au acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de bază.

Având în vedere atacurile militare continue ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, Uniunea Europeană susține lupta împotriva impunității în Ucraina, sprijinind investigațiile internaționale relevante în ceea ce privește încălcările dreptului internațional umanitar și crimele de război.

UE a mobilizat toate resursele disponibile pentru a permite acordarea de asistență de urgență Ucrainei.

Pe lângă operațiunile sale de ajutor umanitar, Comisia Europeană a coordonat cea mai mare operațiune desfășurată vreodată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE prin furnizarea a peste 140 000 de tone de asistență în natură în Ucraina, cum ar fi ambulanțe, vehicule pentru stingerea incendiilor, medicamente, materiale pentru adăposturi, generatoare de energie electrică și multe altele. Pentru a adăuga încă un nivel de sprijin în situații de criză, UE a mobilizat propriile stocuri de urgență din cadrul rescEU, trimițând generatoare de energie electrică, echipamente medicale, adăposturi temporare și echipamente specializate pentru riscurile la adresa sănătății publice, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Informații suplimentare:

Operațiunile UE de ajutor umanitar și de protecție civilă în Ucraina


Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu