Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

UE facilitează creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova

10 iunie 2022 0 Comentarii

Cantități mai mari de prune, struguri și alte produse agricole din Republica Moldova ar trebui să ajungă în curând pe piețele europene fără tarife.

Comisia Europeană a propus ieri, 9 iunie, un regulament care permite îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru celelalte șapte produse din Moldova care fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Acesta este un gest de solidaritate a UE menit să ajute Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole esențiale ca urmare a războiului de agresiune nejustificată purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Practic, toate produsele moldovene pot intra deja în UE fără tarife vamale în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA).

Măsurile propuse acoperă celelalte șapte produse pentru care exporturile din Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri. Regulamentul mărește de peste două ori– pentru o perioadă de un an – cantitățile din aceste produse care pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Volumele potențial scutite de taxe vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR pentru prune și 27 de milioane EUR pentru struguri de masă.

Această liberalizare suplimentară a importurilor în UE îi va ajuta pe producătorii și exportatorii moldoveni să depășească pierderile de pe piață pe care le-au suferit ca urmare a războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Alături de accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Moldova și UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze în mod considerabil exportul de produse moldovene către și prin UE. În plus, suntem deschiși să discutăm despre continuarea liberalizării reciproce, ceea ce ar face ca UE și Moldova să avanseze cu încă un pas în direcția liberalizării totale a comerțului.

Etapele următoare

În prezent, propunerea trebuie să fie analizată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0