Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Ucraina: Prefinanțare REACT-EU în valoare de 3,4 miliarde EUR pentru statele membre care primesc refugiați din Ucraina

24 martie 2022 0 Comentarii

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus astăzi, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din REACT-EU.

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus astăzi, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU). După adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat în legătură cu acest subiect: „Invazia ilegală și nejustificată lansată de Rusia a forțat peste 3 milioane de ucraineni să își părăsească țara, iar acest număr crește în fiecare zi. Statele membre și societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE își intensifică acțiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toți cei care îi găzduiesc. De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde EUR din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean și vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toți cei care fug din calea războiului”.

În condițiile în care numărul persoanelor care fug din calea războiului crește de la o oră la alta, iar statele membre efectuează în prezent înregistrarea acestora, situația este foarte dinamică. Pentru a crea un tablou situațional care să estimeze presiunile cu care se confruntă statele membre din cauza numărului mare de sosiri, Comisia a calculat ponderea sosirilor în raport cu populația pe baza informațiilor din partea statelor membre obținute prin intermediul rețelei pentru gestionarea crizelor legate de migrație, al organizațiilor internaționale și al altor surse deschise fiabile.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu