Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

SURE: Al treilea raport demonstrează succese continue în protejarea locurilor de muncă și sprijinirea redresării

27 martie 2022 0 Comentarii

Comisia a publicat cel de-al treilea său raport bianual privind implementarea și impactul SURE, instrumentul de 100 de miliarde de euro conceput pentru a proteja locurile de muncă și veniturile afectate de pandemia de COVID-19.

Raportul confirmă constatările celor două rapoarte bianuale precedente, și anume faptul că SURE a reușit să atenueze impactul pandemiei și să sprijine redresarea în 2021. În 2020, măsurile naționale privind piața muncii, sprijinite de SURE, au protejat efectiv aproape 1,5 milioane de persoane împotriva șomajului – o condiție esențială pentru redresarea economică puternică din 2021. SURE a contribuit la acest succes colectiv prin scheme de finanțare care au permis firmelor să-și păstreze angajații și competențele și au ajutat lucrătorii independenți să fie pregătiți să-și reia imediat activitățile.

Până în prezent, Comisia a propus, iar Consiliul a acordat asistență financiară în valoare totală de 94,4 miliarde de euro unui număr de 19 state membre, din care au fost vărsate aproape 90 miliarde de euro. Aici intră și sprijinul suplimentar acordat unui număr de șapte state membre. SURE are capacitatea de a mai furniza statelor membre asistență financiară în valoare de 5,6 miliarde de euro.

SURE a sprijinit aproximativ 31 de milioane de persoane și 2,5 milioane de firme în 2020. Aceste cifre reprezintă aproape 30 % din totalul locurilor de muncă și un sfert din totalul firmelor din cele 19 state membre beneficiare. Firmele mici au fost principalii beneficiari ai sprijinului SURE. Sectoarele care au beneficiat de cel mai mare sprijin au fost comerțul cu ridicata și cu amănuntul, serviciile de cazare și alimentație publică și industria prelucrătoare. SURE a continuat să protejeze locurile de muncă în timpul redresării economice din 2021, sprijinind aproximativ 3 milioane de persoane și peste 400 000 de firme.

Instrumentul SURE este disponibil până la 31 decembrie 2022, iar în pachetul financiar rămân încă 5,6 miliarde de euro. Asistența financiară din cadrul instrumentului poate fi acordată în continuare pentru combaterea perturbărilor economice grave cauzate de pandemia de COVID-19.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu