Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul
Politicii de Cookies și al
Politicii de Confidentialitate.
Prin continuarea navigării pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie conform
Politicii de Cookies. Nu uita totuși că poți modifica setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din
Politicii de Cookies.
Statele membre aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare
Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară, statele membre au aprobat astăzi, 12 iunie, o propunere a Comisiei de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA). Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE.
Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potențiale asupra sistemului imunitar”.
Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.
Interdicția, care a fost propusă în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.
În cazurile în care nu există alternative sigure și perioade de tranziție se vor aplica excepții limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite eventualele perturbări ale lanțului alimentar.
Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/
Citește articolul integral aici.
Înscrie-te în comunitatea Împreună-în.EU!
Influențează politicile UE, participând la dezbateri alături de alți europe ni!
Vezi detalii
Site-uri oficiale
Spațiul învățării
Resurse educaționale deschise pentru profesori și elevi
Ce urmează?
Aflați cum sunt puse în practică propunerile cetățenilor pentru viitorul Europei:
futureu.europa.eu
Platforma Conferinței privind viitorul Europei
Vezi detalii