Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Securitatea energetică: Comisia salută adoptarea rapidă a unor noi norme privind stocarea gazelor

Securitatea energetică: Comisia salută adoptarea rapidă a unor noi norme privind stocarea gazelor

27 iunie 2022 0 Comentarii

Noua legislație privind stocarea, adoptată astăzi, va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a UE în perspectiva iernii viitoare și a iernilor care urmează.

În fața amenințării întreruperii aprovizionării de către Rusia, Regulamentul UE privind stocarea gazelor impune ca rezervele de gaze ale Europei să fie refăcute înainte de iarnă, iar gestionarea acestora să fie protejată de interferențe externe. În special, noile norme vor impune statelor membre ale UE să umple instalațiile de stocare la un nivel de 80 % din capacitate până în luna noiembrie a acestui an – și de 90 % în anii următori.

Normele au fost adoptate în timp record datorită disponibilității Parlamentului și a Consiliului de a examina propunerea legislativă în regim de urgență, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În temeiul noii legislații, cele 18 state membre care dispun de instalații subterane de stocare a gazelor au obligația de a atinge 80 % din capacitatea lor de stocare până la 1 noiembrie și sunt încurajate să tindă spre 85 %. În anii următori, obiectivul va fi de 90 % din capacitate. Statele membre care nu dispun de infrastructură de stocare trebuie să încheie acorduri bilaterale privind stocarea unor cantități suficiente pentru utilizarea proprie în țările vecine, într-un spirit de solidaritate. Instalațiile de stocare a gazelor vor fi considerate de acum infrastructuri critice și toți operatorii de înmagazinare din UE vor trebui să treacă printr-un nou proces de certificare pentru a reduce riscurile de interferențe externe.

Context:

La 23 martie, Comisia a prezentat o propunere legislativă privind obligațiile minime de stocare a gazelor, pentru a asigura securitatea aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna următoare și ulterior. Noul regulament a fost un răspuns rapid la invadarea Ucrainei de către Rusia și la apelul liderilor UE din Declarația de la Versailles de a asigura niveluri suficiente de stocare a gazelor pentru iarnă prin operațiuni coordonate de realimentare.

La 24 și 25 martie 2022, Consiliul European a însărcinat Consiliul să examineze propunerile Comisiei, recunoscând că realimentarea stocării gazelor în întreaga Uniune ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. La 5 aprilie, Parlamentul a votat în favoarea inițierii unei proceduri accelerate pentru adoptarea normelor.

Aprobarea oficială de astăzi de către miniștrii energiei din UE urmează unui vot pozitiv al Parlamentului European săptămâna trecută. Noul regulament privind stocarea gazelor este acum adoptat în mod oficial și va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0