Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

PUȘCĂLUPI GIN - europedirectrasnov

Harta Verde Râșnov: Pușcălupi gin

28 august 2022 0 Comentarii

De ce am pune o distilerie de gin pe Harta Verde Râșnov?

Primul punct pe listă, și anume “producător local” era bifat, plus că ni s-a părut exotic să descoperim în Râșnov un brand local de gin. Deși există consemnări despre cultivarea, culegerea și folosirea plantelor în Țara Bârsei, nu există o tradiție a ginului, sub acest nume. Ținem totuși seama că ginul era inițial, în Europa medievală, o băutură cu valențe medicinale. Și putem bănui că folosirea botanicelor pentru prepararea de tincturi nu este străină de istoria acestor locuri.

Producție artizanală, cu ingrediente 100% naturale și consum redus de energie

Am stat de vorbă cu Ștefan, omul cu rețeta și ideea brandului local Pușcălupi – Single Shot Dry Gin, să aflăm dacă pentru mica lor afacere sustenabilitatea este o valoare și o practică.

Așa am aflat că ingredientele sunt toate naturale, iar pentru aromă sunt folosite nu mai puțin de 18 ierburi. “De la începutul formulării rețetei am fost foarte atenți și ne-am dorit plante locale pentru procesul nostru de producție. Din păcate nu am reușit să găsim furnizori locali decât pentru 7 dintre ingredientele botanice, dintre care 5 au și certificare ecologică.”

Instalația de distilare funcționează cu curent electric iar pierderile de căldură sunt foarte, foarte mici, datorită izolării termice serioase. Astfel, consumul de energie este redus cu 50% față de instalații similare.

Suntem în căutarea unui sistem de recirculare a apei din instalația de răcire. Apa ajunge la maxim 11-12 grade după schimbul de căldură, temperatură care nu permite recuperarea căldurii pentru încălzirea spațiului, așa că soluția pe care căutăm să o implementăm pentru reducerea consumului de apă este recircularea.

Ambalajul, gândit pentru o viață lungă de refolosire

Ambalajul ginului, din sticlă cu o siluetă retro și dop de plută refolosibil, plus eticheta din hârtie nealbită, se califică la categoria “Vai ce fain! Hai să-l păstrăm și să-l folosim la…”
“Ne-am bucurat foarte mult, apropo de sustenabilitate, că în majoritatea locurilor în care trimitem produsele noastre, pentru că folosim un ambalaj frumos, lumea păstrează sticlele și le refolosește. La evenimentele de prezentare a ginului, lumea s-a bătut pe sticle, să le ia acasă și să le refolosească.” Deci viața ambalajului continuă sub diverse forme: vaze de décor, recipiente pentru siropuri (reperat la Ierburi Uitate), ulei (Bistro de’ll Arte) etc.

De ce nu știați deja despre ginul local de Râșnov?

“Ideea a pornit acum 3 ani și a început să existe de un pic mai mult de-o lună. Este un produs destinat HoReCa și începe să pătrundă și în băcăniile locale (Brașov). Tot mai multe localuri care vor să aibă în ofertă produse rare, au văzut o oportunitate în a vinde inclusiv acasă. Acum există câteva cafenele în Brașov care, pe lângă faptul că servesc ginul nostru la masă, oferă și opțiunea de cumpărare pentru acasă. În Râșnov puteți degusta ginul la Das Fort. Încercăm să găsim o variantă pentru a vinde produsul și direct, la noi în atelier, oaspeților care ne trec pragul pentru a afla povestea ginului și a vedea procesul de producție.
Nu avem încă un website – este în lucru, dar comunicăm pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/PuscalupiGin

Foto credit: Aura Petrașcu

Adaugă un comentariu