Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Primul festival al noului Bauhaus european începe astăzi la Bruxelles și în toată Europa

9 iunie 2022 0 Comentarii

Cu începere astăzi, 9 iunie, și pentru prima dată, Comisia organizează un festival dedicat noului Bauhaus european.

Conceput în jurul a trei piloni, Forum, Fair și Fest (forum, târg și celebrare), și prezent fizic la Bruxelles, la Gare Maritime și Mont des Arts, dar și în mediul online, Festivalul noului Bauhaus european a fost creat împreună cu comunitatea noului Bauhaus european pentru a prezenta, a celebra și a dezvolta mișcarea.

Pe lângă programul bogat de la Bruxelles, festivalul cuprinde peste 200 de evenimente conexe create în comun, răspândite pe tot cuprinsul Europei, organizate în mod independent de parteneri. Președinta Ursula von der Leyen deschide astăzi oficial festivalul la Roma, la ora 13:00 CET la MAXXI (Muzeul național al artelor secolului XXI), printr-o transmisiune în direct împreună cu Bruxelles-ul.

Forum, Fair și Fest la Bruxelles

Forum este o conferință care se desfășoară pe durata a trei zile de evenimente cu format participativ, incluzând de la mese rotunde până la discursuri de tip TED. Președinta Ursula von der Leyen, comisarii Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira și Kadri Simson vor încadra discuțiile din perspectivă europeană. Vorbitorii sunt personalități de renume mondial și vor include arhitecți importanți, cum ar fi Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas și Stefano Boeri, personalități din lumea artelor precum Gerfried Stocker (Ars Electronica), artistul sonor Emeka Ogboh, președinta fundației MAXXI Giovanna Melandri, scriitoarea și activista Hilda Nakabuye și oameni de știință precum Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso și Carlos Moreno (orașul de 15 minute). Vor participa mai mulți politicieni importanți de la nivel național, cum ar fi Elke van den Brandt (ministrul mobilității din regiunea Bruxelles-Capitală), precum și primarul orașului Bruxelles, Philippe Close, și primarul orașului Praga, Zdeněk Hřib.

Pe durata Forumului, la 11 iunie, prestigioasele premii „Noul Bauhaus european” vor fi acordate în cele patru categorii ale noului Bauhaus european: reconectarea cu natura; recâștigarea unui sentiment de apartenență; prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie și conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață. Finaliștii vor participa la ceremonie.

Partea din festival denumită Fair pune sub lumina reflectoarelor proiecte legate de noul Bauhaus european, incluzând, de exemplu, laboratoare locale ale cetățenilor destinate să desfășoare activități de pionierat în domeniul cercetării, cu finanțare din programe UE precum Orizont Europa, prototipuri care vor îmbunătăți sustenabilitatea, incluziunea și calitatea experiențelor noastre zilnice. Fair este creat în comun: din cele 316 cereri primite, 100 de proiecte au fost selectate spre a fi expuse în cadrul noului Bauhaus european pe suporturi fixe și mobile (de la bicicletele electrice la tricicluri electrice), răspândite în centrul orașului Bruxelles.

În fine, Fest este o celebrare a noului Bauhaus european pentru toată lumea. Programul, care va lua în stăpânire Mont des Arts din centrul Bruxelles-ului de astăzi până duminică, va atrage categorii diverse de public prin dans, instalații, teatru și spectacole de muzică – cum ar fi cele susținute de Patsyki Z Franeka, o formație muzicală ucraineană de succes și de Дeva, câștigătoarea ediției din 2022 a concursului „Muzica mișcă Europa” –, precum și prin experimente științifice, ateliere de reciclare în amonte și multe altele. Artiștii și actorii culturali vor participa, de asemenea, la forum.

Peste 200 de evenimente conexe în întreaga Europă

Printre evenimentele conexe organizate de comunitatea noului Bauhaus european în 25 de țări se numără discuții despre resursele regenerabile, tehnologiile inovatoare, agricultura urbană, evoluția clădirilor și mobilitatea favorabilă climei, precum și concerte, laboratoare de idei și expoziții, prezentate pe site-ul festivalului. În timpul ceremoniei de deschidere, vor exista transmisiuni în direct cu zece dintre aceste evenimente conexe.

Pentru informații suplimentare

Festivalul noului Bauhaus European

Pagina noului Bauhaus european

Premiile „Noul Bauhaus European” 2022

În atenția reprezentanților mass-media: vă rugăm să luați legătura cu contactele de presă de mai jos pentru a vă înregistra pentru participarea fizică (un număr mic de locuri sunt încă disponibile).

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0