Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Incendii forestiere: Uniunea Europeană oferă o asistență crucială regiunii mediteraneene

Incendii forestiere: Uniunea Europeană oferă o asistență crucială regiunii mediteraneene

26 iulie 2023 1 Comentariu

În contextul în care mai multe țări se confruntă cu incendii forestiere ce se răspândesc rapid, UE ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor și pentru a oferi sprijinul atât de necesar comunităților afectate – peste 490 de pompieri și 9 avioane de stingere a incendiilor au fost trimise în Grecia și în Tunisia începând cu data de 18 iulie.

Cele două țări mediteraneene au activat mecanismul de protecție civilă al UE, iar UE a răspuns rapid:

  • 10 țări (Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Italia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Serbia) contribuie la răspunsul mecanismului de protecție civilă al UE la incendiile forestiere din Grecia. În total, peste 490 de pompieri și 7 avioane au fost trimise în diferite zone ale țării. Un ofițer de legătură al UE sprijină coordonarea operațiunilor în Grecia, iar serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit al UE furnizează o evaluare a daunelor în mai multe zone din regiunea Attica și din Rodos.
  • Două aeronave Canadair din rezerva rescEU găzduită de Spania sunt trimise în nord-vestul Tunisiei.

Incendiile forestiere, alimentate de condițiile meteorologice uscate și de temperaturile ridicate, reprezintă o amenințare gravă la adresa vieților, a mijloacelor de subzistență și a ecosistemelor din întreaga zonă a Mării Mediterane. Ca răspuns, mecanismul de protecție civilă al UE demonstrează încă o dată că este un instrument esențial de solidaritate și de cooperare, în situații de urgență, între statele membre ale UE și nu numai.

Răspunsul UE la incendiile forestiere

Flota de tranziție rescEU include: 10 aeronave amfibii medii (tip Canadair), 14 aeronave mai ușoare (tip Air Tractor/Fire Boss) și 4 elicoptere de transport medii/grele.

Rezerva rescEU vine în completarea Rezervei de protecție civilă a UE, care numără în prezent 4 aeronave amfibii medii (tip Canadair), 5 echipe terestre de stingere a incendiilor forestiere fără vehicule și 7 cu vehicule, precum și 2 echipe de evaluare/consiliere.

În plus, de-a lungul întregii veri există peste 400 de pompieri poziționați în prealabil.

Pentru a fi mai bine pregătită să sprijine statele membre în acest sezon de incendii forestiere, UE și-a consolidat, de asemenea, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, prin adăugarea unei echipe de sprijin specializate în incendii forestiere, care să monitorizeze, să anticipeze și să acționeze din timp.

Statele membre pot activa mecanismul de protecție civilă al UE pentru a solicita asistență în vederea combaterii incendiilor forestiere. rescEU consolidează răspunsul UE în materie de protecție civilă prin asigurarea unei rezerve care este mobilizată atunci când nu sunt disponibile alte mijloace la nivel național.

Context

Acțiunile de prevenire a incendiilor forestiere, de pregătire și de răspuns la acestea funcționează împreună pentru a salva vieți și mijloace de subzistență și pentru a proteja mediul. Disponibilitatea experților cu experiență în incendiile forestiere, a pompierilor bine pregătiți, a tehnologiei informației și a unor mijloace de răspuns suficiente reprezintă un avantaj în acest sens.

UE asigură o abordare coordonată în ceea ce privește prevenirea incendiilor forestiere, pregătirea și răspunsul la acestea atunci când incendiile forestiere depășesc capacitățile naționale de răspuns. În cazul în care amploarea unui incendiu forestier depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Odată activat acest mecanism, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE coordonează și finanțează asistența pusă la dispoziție de statele membre ale UE și de alte nouă state participante prin oferte spontane. În plus, UE a creat Rezerva europeană de protecție civilă pentru a dispune de un număr critic de capacități de protecție civilă imediat disponibile care să permită un răspuns colectiv mai puternic și coerent. În cazul în care situația de urgență necesită asistență suplimentară, pentru salvarea de vieți omenești, intervine rezerva rescEU pentru stingerea incendiilor, care furnizează capacități suplimentare pentru a face față dezastrelor din Europa. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență monitorizează evoluția incendiilor forestiere și cu sprijinul sistemelor de alertă timpurie, precum Sistemul european de informare privind incendiile forestiere, în timp ce serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit pentru situații de urgență al UE completează operațiunile cu informații detaliate din spațiu.

Pentru informații suplimentare

Incendii forestiere

rescEU

Mecanismul de protecție civilă al UE

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență

Programul de evaluare inter pares

Imagini din satelit ale distrugerilor provocate de incendii în Rodos (Grecia), furnizate de Copernicus

Imagini din satelit ale regiunii mediteraneene, furnizate de Copernicus


Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Citește articolul integral aici.

Un comentariu

    7 august 2023 RĂSPUNDE

    Felicitari pentru informatiile furnizate aici despre importantele masuri preluate de UE in lupta impotriva incendiilor si naturii sale coordonate. Se vede ca luptati sa conservati mediul si sa minimalizati daunele cauzate de evenimentele naturale. E admirabil sa vedem ca UE se mobilizeaza la primul semn al acestor situatii de urgenta si formeaza rezerve menite sa organizeze situatiile. Visam ca astfel de cooperari si metode de gestionare sa fie preluate in viitor si mai mult pe scara globala!

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0