Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Harta verde Râșnov: Săpunoteca

Harta verde Râșnov: Săpunoteca

15 septembrie 2022 0 Comentarii

Săpunoteca este un atelier mic, găzduit în locuința proprie, în care cuplul Laura Oancea și David Becica produc împreună, de mai puțin de un an de zile, săpunuri, lumânări parfumate, săruri de baie, uleiuri de masaj și odorizante de mașină din uleiuri esențiale bio, în cantități mici, doar pe comandă, în dorința de a le distribui pe viitor pensiunilor sau punctelor de cazare din Râșnov. La început au produs doar pentru ei și câțiva prieteni, în special pentru cadourile de sărbători sau pentru cele de la zile de naștere, în ideea de a oferi ceva mai diferit, unicat, personalizabil, având în vedere că fiecare tip de piele este diferit și poate avea nevoi speciale și, totodată, ceva care nu aibă impact negativ asupra mediului.

În acest moment se lucrează la website, pentru a dezvolta și alte funcții de listare a preferințelor consumatorilor, pe lângă cea prin care îți poți crea, ușor ghidat, propria rețetă de săpun, urmând ca rețeta să fie analizată rapid și retrimisă pe mail într-o formă care “respectă cerințele pielii”, cu explicatii.

Dar să mergem mai în profunzime!

Cine se află mai exact în spatele Săpunoteca și cum a luat naștere ideea brandului?

“Noi suntem îndrăgostiți de plante, de soluții simple la probleme mari, de natură în general și credem că o parte dintre aceste probleme se datorează faptului că nu încercăm să mai aruncăm din când în când o privire spre trecut pentru a vedea ce funcționa foarte bine atunci, ce era valoros, sustenabil și etic, pentru a testa dacă ar putea funcționa la fel de bine și acum sau dacă ar putea fi îmbunătățit.
De când am descoperit câteva așa-zise buruieni cu proprietăți remarcabile asupra tonusului uman, care în alte țări sunt considerate delicatese, ne-am dat seama că foarte multe cunoștințe ne lipseau și că e momentul să aducem din nou în prim-plan beneficiile plantelor.
Descoperind în același timp și poluarea imensă din râul care traversează orașul nostru, Ghimbășelul, am realizat că în afară de pungi și plastice, exista și mult detergent în apă. Și, cu siguranță, nu e doar cazul orașului nostru. Aici rățuștele începuseră să se împuțineze și ne gândeam că, dacă eliminăm din ecuație poluarea cu detergenți și alte soluții de curățare, vom avea o apă cu mult mai curată.
Așa a luat naștere ideea de Săpunoteca. Un atelier mic găzduit în propria locuință, în care să „gătim” săpunuri din baze vegetale, cu ingrediente certificate ecologic, ceva relativ ușor de făcut, ne gândeam, la care pot contribui și copiii, pentru că deja visam cum o să îi primim în atelierul nostru în săptămâna altfel sau în cadrul unor programe educative, ca să vadă cum se produc săpunurile vegetale și să învețe în același timp, alături de noi, o mulțime de lucruri interesante despre plante.

Baze ecologice și îngrediente BIO

Săpunurile sunt realizate din baze vegetale, ecologice, biodegradabile, și cu ingrediente certificate ecologic, majoritatea de proveniență locală, precum Argila albastră de Râciu sau mierea ZumZum. Sunt produse astfel: săpunul cu miere și ulei esențial de smirnă bio, săpunul cu mușețel și ulei esențial de melisă, săpunul cu Argilă albastră de Râciu și ulei esențial de lavandă bio/melisă, săpunul cu polen și miere ZumZum, săpunul cu cărbune, ulei esențial bio de lavandă și teatree, săpunul cu ovăz și miere sau săpunul cu pudră de roșcove.

Ambalaje biodegradabile și ambalaje refolosite

Ambalajele folosite sunt din hârtie reciclată în care se găsesc flori și frunze uscate, iar cutiile refolosite sunt igienizate și numărul lor redus pe cât de mult posibil.

Consum redus de resurse

Pentru producerea săpunurilor se folosește extrem de puțină energie electrică, tehnica prin care sunt create Melt&Pour, fiind una eficientă, traducându-se prin „topește și toarnă”.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0