Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Restaurantul Terasa pe Vale

Harta verde Râșnov: Restaurantul Terasa pe Vale

1 noiembrie 2022 0 Comentarii

Restaurantul Terasa pe Vale reprezintă un model de bune practici sustenabile din mai multe motive. Principalul motiv: încurajează și promovează consumul local de produse și servicii, deoarece, așa cum spune chiar proprietara, doamna Mihaela Vasile, alimentele produse local au de parcurs un drum mult mai scurt până la ei, ceea ce înseamnă că se consumă mult mai puțin combustibil și se generează mai puține gaze cu efect de seră. Alimentele produse local încurajează și agroturismul, întrucât piețele agricultorilor și posibilitatea de a vizita fermele și producătorii locali ajută la atragerea de turiști într-o anumită zonă. Aici personalul este conștient că producerea și comercializarea alimentelor pe plan local contribuie la crearea și menținerea unor comunități mai dinamice și mai puternice, prin stabilirea de legături între turiști, oamenii din comunitate, pensiuni, restaurante, magazine, afaceri și agricultorii și producătorii care îi aprovizionează cu alimente sănătoase, produse local.

Produse și servicii locale

Tocmai de aceea, localul este aprovizionat de la următorii producători locali: pâinea de la Fabrica Alipan, produsele de curățenie – de la Tensi, șervetelele de la o firmă din Râșnov. Băuturile comercializate sunt produse în România. Produse alimentare tradiționale sunt aduse de la producatori din Sinaia. Cartofii sunt cumpărați de la producatori din Râșnov, iar florile de pe mese din Râșnov de la Carole. Berea artizanală vine din Brașov, la fel și ciocolata artizanală Luado. Pălinca este adusă de la Bran, iar mierea Felician la Râșnov. În general, sunt oferite clienților alimente românești.
Și, pentru că acest consum local nu se limitează neapărat la alimente, mergem și în zona de servicii, ținând să precizăm că firma de pază este din Râșnov.

Reutilizarea și recondiționarea pieselor de mobilier

Aici lemnul masiv este bine conservat și este extrem de prețuit. Mobila se reconditionează anual, nicidecum nu se înlocuiește. Mobilierul întreținut de 15 ani provine de la fabrica românească Cugir și de la o fabrică din Târgu Secuiesc. De la un producator local au și pergole. Proveniența lemnului este din Râșnov, la fel și nisipul pentru construcție. Și asta nu e tot, perdeluțele artizanale care imediat atrag atenția odată ajunși în local, provin de la un producător din Brașov.

Misiunea Zero plastic

Un alt punct forte al acestui restaurant este că plasticul a fost eliminat: pentru cafea se folosesc cești din ceramică și biodegradabile, iar pentru pachetele de mâncare se folosesc pungi biodegradabile și tacâmuri din lemn.

Ținând cont de efectele nocive ale uleiului ars odată ajuns în canalizare, aici are loc colectarea uleiului și colectarea selectivă a deșeurilor.

Reducerea poluării a risipei

Pentru curățenie, în general sunt folosiți detergenți ecologici, iar aparatele electrocasnice aparțin unor clase superioare energetic. Resturile alimentare nu se aruncă, ci se dau celor care cresc porci sau alte animale. Pentru iluminat se folosesc becurile și lămpile de tip led. Toate sunt economice, iar căldura este reglată din termostat.

Totodată, sunt depuse eforturi constante pentru susținerea unor cauze sociale. Unul dintre principiile după care se ghidează doamna Mihaela Vasile ține de ideea incluziunii sociale, dorind echitate în lume, șanse egale pentru toate persoanele sau categoriile defavorizate. Astfel, au fost oferite mese calde ucrainienilor în mod gratuit, la fel și elevilor, pentru a promova frecvența la școală. Restaurantul mai șusține și cauze sociale și umanitare precum Fundația Rafael din Codlea, oferind masă caldă și liniște.

Stil de viață sănătos și sport

Și pentru că toată povestea nu se poate opri aici, ci se îndreaptă și din alt punct de vedere spre promovarea unui stil de viață sănătos, în locație sunt distribuite materiale informative pentru promovarea sportului, iar prețurile sunt mai mici pentru clublurile sportive, tocmai pentru încurajarea unui stil de viață sănătos.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0