Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Harta verde Râșnov: Garage Apartments

Harta verde Râșnov: Garage Apartments

1 noiembrie 2022 0 Comentarii

Garage Apartments este o unitate de cazare cu grădină care oferă personalului trotinetă electrică pentru deplasarea la locul de muncă și încurajează petrecerea timpului afară, în grădină, și practici sustenabile precum: colectarea selectivă a deșeurilor, uscarea rufelor în aer liber și nu la mașina de uscat rufe, refolosirea apei de ploaie pentru irigarea grădinii, promovarea și comercializarea produselor locale precum țuica și vinul din producție proprie.

Cum a început povestea Garage Apartments?

Însuși conceptul de la care s-a pornit a fost unul legat de sustenabilitate. Așa cum spune chiar proprietara, “la început apartamentul avea rolul unui garaj, iar pe timp de pandemie aveam nevoie de un loc unde să ne mai petrecem timpul, unde să ne putem juca jocuri de societate și lucruri de genul. Ulterior, am început să îl concepem, să ne gândim cum putem să-l transformăm din garaj într-un loc unde să putem desfășura diverse activități cu prietenii sau pur și simplu un loc de recreere. Pe parcursul lucrărilor, ne-am dat seama că vor fi necesare mai multe lucruri, nu doar 4 pereți proaspăt vopsiți. Așa că am hotărât să îl facem ca pe un apartament. Cu baie, bucătărie și un eventual loc unde să rămână prietenii să doarmă.
La amenajare am ales să păstrăm anumite lucruri care să ne ducă cu gândul la ce a fost înainte de a deveni apartament. De acolo și grinzile de pe tavan. Am ales să le recondiționăm. Același lucru l-am făcut și cu mobila pe care nu am mai folosit-o în casa unde locuiam. Dulapurile sunt dulapuri vechi, de pe vremea comunismului, pe care am ales să le recondiționăm pentru a păstra un aer de clasic.
După ce am terminat toate lucrările, ne-am dat seama că a ieșit un apartament chiar draguț, care poate nu este pe placul tuturor, dar are o poveste. Astfel, văzându-l am hotărât să îl dăm în regim hotelier. Am zis că e un loc bun pentru familii, să se relaxeze și să aibă un loc confortabil de dormit.

Mai aproape de natură

Legat de partea de exterior, am ales sa facem o terasă anul asta. Deoarece curtea noastră este gândită ca o bucățică de natură, iar oamenii își doresc să se bucure de zona verde cât mai mult. Toată lumea s-a saturat doar de betoane. Așa că am ales să plantam cât mai multe flori. Să fie totul cât mai verde.

Le-am pus turiștilor toată curtea la dispoziție, iar acest lucru îi încântă cel mai mult.

Vin și țuică naturale – producție proprie

Vara au parte de mere proaspete din mărul din grădină, iar toamna se pot bucura de struguri. Struguri care produc anual câteva sute de litrii de vin 100% natural. Singurul ingredient fiind boabele de struguri. Din vinul pe care îl producem, alegem să le punem la dispoziție o sticlă de vin fiecărei familii care ne trece pragul. Tot aici în curte, din struguri facem și țuica 100% naturală, pe care le-o oferim tot turiștilor când sosesc, drept cadou din partea noastră.

Practici sustenabile – o normalitate

Legat de practicile sustenabile pe care le folosim… am ales normalitatea. Ni se pare un lucru normal sa selectam gunoiul, ni se pare un lucru normal să nu schimbăm lenjeria și prosoapele zilnic, cum ni se pare un lucru normal să încercam pe cât posibil să nu facem risipă privitor la resursele pe care le avem. Alegem ca grădina să fie udată doar cu apa de ploaie, alegem ca iluminatul să fie doar led, iar centrala să funcționeze doar pe baza de termostat, care poate fi verificat de la distanță. Am ales termostatul pe wireless, pentru că lumea nu bagă de seamă cată risipă se face când ei pleacă de la cazare, lăsând geamurile deschise și centrală pornită.

Iar acum să trecem în revistă alte atuuri ale locației: echipamentele electrice nu sunt înlocuite de îndată ce se strică, ele sunt reparate, iar pentru a reduce consumul de energie electrică și gaz, nu sunt încălzite spațiile exterioare. De asemenea, consumul de apă este unul redus, iar plasticul nu este deloc folosit, ci doar ceramica din dotare.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0