Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Declarația președintei von der Leyen la conferința de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și cu președintele Charles Michel

25 februarie 2022 0 Comentarii

„Ne găsim într-un moment de mare cumpănă, iar faptul că ne aflăm toți trei aici împreună dovedește încă o dată că Uniunea Europeană și NATO răspund la acțiunile Kremlinului în strânsă coordonare. Lumea poate vedea că puterea noastră stă în unitate.

Azi-dimineață devreme, președintele Putin a ordonat acte atroce de agresiune împotriva unei țări suverane și independente și împotriva unor oameni nevinovați. Vom trage la răspundere Rusia pentru această revoltătoare încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. În joc nu sunt doar regiunea Donbas și Ucraina, în joc sunt stabilitatea Europei și întreaga ordine internațională, ordinea noastră a păcii. Președintele Putin a ales să readucă războiul în Europa. Printr-un răspuns hotărât și unit, Uniunea Europeană va îngreuna cât mai mult posibil acțiunile agresive ale Kremlinului.

În urmă cu aproximativ jumătate de oră, am avut o convorbire telefonică cu președintele Zelenski. Ne-a solicitat ca toate părțile implicate să acorde tot ajutorul pe care îl pot acorda. În cursul zilei de azi le vom prezenta liderilor europeni spre aprobare un pachet de sancțiuni masive și precis direcționate. Ne coordonăm îndeaproape cu partenerii și aliații noștri – Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Norvegia, dar și, de exemplu, Japonia și Australia.

Acest pachet va include sancțiuni financiare care limitează drastic accesul Rusiei la piețele de capital. Impactul lor va fi puternic. Economia Rusiei s-a confruntat deja cu presiuni puternice în ultimele săptămâni, presiuni care se vor acumula. Sancțiunile vor stopa creșterea economică a Rusiei, vor majora costurile îndatorării, vor duce la creșterea inflației, vor intensifica ieșirile de capital și vor eroda treptat baza sa industrială.

Al doilea pilon principal al sancțiunilor vizează limitarea accesului Rusiei la tehnologiile esențiale. Vrem să blocăm accesul industriei rusești la tehnologiile care sunt indispensabile în prezent pentru a construi viitorul. Măsurile noastre vor slăbi poziția tehnologică a Rusiei în anumite domenii esențiale, chiar cele care reprezintă cea mai mare sursă de venit pentru elită și care variază de la componente de înaltă tehnologie la software de vârf. Acest lucru va atrage după sine degradarea gravă în viitor a tuturor sectoarelor economiei rusești. Aș dori însă să fiu foarte clară în această privință: președintele Putin este cel care va trebui să le explice acest lucru cetățenilor săi. Știu că poporul rus nu dorește acest război.

Uniunea Europeană și NATO au acționat în strânsă complementaritate, iar această criză ne va apropia și mai mult. Este datoria noastră comună să ne împotrivim celui mai grav act de agresiune de pe teritoriul european din ultimele decenii. Punctul nostru forte este unitatea, lucru pe care Kremlinul îl înțelege foarte bine. Acesta este și motivul pentru care a încercat din răsputeri să ne dezbine, însă a obținut exact contrariul. Suntem mai uniți și mai hotărâți ca niciodată. Uniunea și Alianța noastră urmăresc același scop.

Vă mulțumesc. „

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Sursa aici: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/STATEMENT_22_1332

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0