Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Conferința privind viitorul Europei se apropie de etapa finală

27 martie 2022 0 Comentarii

Conferința privind viitorul Europei, prin care cetățenii obișnuiți participă la formularea viitorului UE, a continuat în week-endul 25 – 26 martie 2022 prin a patra sesiune plenară, susținută în format hibrid, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Plenul conferinței este alcătuit din 108 reprezentanți din partea Parlamentului European, 54 din partea Consiliului, 3 din partea Comisiei Europene, 108 din partea parlamentelor naționale pe picior de egalitate și 108 cetățeni: 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, 27 de reprezentanți ai grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor sau ai evenimentelor naționale ale conferinței (câte unul pentru fiecare stat membru), precum și președintele Forumului European al Tineretului. Participă, de asemenea, 18 reprezentanți ai Comitetului Regiunilor și 18 reprezentanți ai Comitetului Economic și Social, 6 reprezentanți aleși din partea autorităților regionale și 6 reprezentanți aleși din partea autorităților locale, 12 reprezentanți ai partenerilor sociali și 8 reprezentanți ai societății civile.

La sesiunea din 25-26 martie s-au prezentat rapoartele fiecărui grup de lucru, urmate de dezbaterile tematice:

  • O economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă, Educație și cultură, Transformarea digitală;
  • Democrația europeană, Valori și drepturi, statul de drept, securitate;
  • Schimbări climatice, Sănătate;
  • UE în lume, Migrație.

Plenul conferinței dezbate recomandările formulate de grupurile naționale și europene de dezbatere ale cetățenilor, precum și contribuțiile colectate prin platforma digitală multilingvă, grupate pe teme, fără un rezultat prestabilit. După ce aceste recomandări au fost prezentate de cetățeni și discutate cu aceștia, plenul va prezenta propunerile sale Comitetului executiv pe bază consensuală. Acesta din urmă va elabora un raport în colaborare cu plenul și în deplină transparență.

Următoarea sesiune plenară este programată pentru 8-9 aprilie, din nou la Strasbourg, unde grupurile de lucru își vor prezenta propuneri consolidate. Se așteaptă ca Plenul să își prezinte propunerile finale prin consens, către Comitetul executiv, la sfârșitul lunii aprilie, astfel încât raportul final să poată fi transmis către președinții instituțiilor UE pe 9 mai la Strasbourg.

Participă și tu! Spune-ți părerea despre cum să arate viitorul Uniunii Europene!

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0