Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Comisia prezintă opțiuni de atenuare a impactului prețurilor ridicate la energie

24 martie 2022 0 Comentarii

La scurt timp după Comunicarea privind planul REPowerEU și după Declarația de la Versailles, Comisia a prezentat astăzi idei referitoare la o acțiune colectivă la nivel european prin care să se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piața gazelor.

La scurt timp după Comunicarea privind planul REPowerEU și după Declarația de la Versailles, Comisia a prezentat astăzi, 23 martie, idei referitoare la o acțiune colectivă la nivel european prin care să se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piața gazelor și să se garanteze securitatea aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna următoare și ulterior. Liderii vor continua discuțiile cu privire la aceste opțiuni în cadrul Consiliului European din această săptămână.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: Piețele mondiale și europene ale energiei traversează o perioadă tulbure, în special de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie în iarna următoare și pentru a atenua presiunea pe care o resimt cetățenii și întreprinderile din cauza facturilor mari la energie. Propunerile de astăzi reprezintă încă un pas înainte în activitatea noastră intensă din acest domeniu.

Comisia a prezentat astăzi o propunere legislativă prin care introduce obligația de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80 % pentru iarna următoare și de 90 % pentru anii următori. Pentru a răspunde preocupărilor legate de prețurile la energie care se mențin la un nivel ridicat, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare. în care stabilește ce opțiuni există pentru a se interveni pe piață la nivel european și național și evaluează avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Parteneriatele UE cu țările terțe pentru achiziționarea colectivă de gaze naturale și hidrogen pot să îmbunătățească reziliența și să reducă prețurile. Comisia este pregătită să creeze un Grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Printr-o acțiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita și ar consolida anvergura internațională a UE în raport cu furnizorii de gaze pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri adecvate înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director. O echipă comună de negociere condusă de Comisie ar urma să poarte discuții cu furnizorii de gaze naturale și să pregătească, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu principalii furnizori din domeniul energiei, analizând și alte surse în afară de GNL și de gaze. Activitatea acestei echipe ar urma să se inspire din experiența dobândită în contextul pandemiei de COVID-19, când acțiunea la nivelul UE a fost esențială pentru a garanta aprovizionarea suficientă cu vaccinuri pentru toți. 

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0