Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Sprijinirea exporturilor din Ucraina și îmbunătățirea conexiunilor cu UE: Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova

Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova

1 iulie 2022 0 Comentarii

Sprijinirea exporturilor din Ucraina și îmbunătățirea conexiunilor cu UE: Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova.

Recent, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, și viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, au semnat acorduri privind transportul rutier de marfă între UE și fiecare dintre aceste țări.

Acordurile vor contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv la securitatea alimentară în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către Rusia a rutelor de transport tradiționale.

În plus, comisarul Vălean și ministrul Kubrakov au semnat o înțelegere privind actualizarea rețelei TEN-T orientative a Ucrainei pentru a îmbunătăți conexiunile dintre UE și Ucraina. Semnarea acestor acte a avut loc cu ocazia „Zilelor pentru interconectarea Europei” de la Lyon.

Acordurile privind transportul rutier vor facilita transportul de mărfuri între UE, Ucraina și Moldova, permițând transportatorilor rutieri de marfă să tranziteze teritoriile celorlalte părți și să desășoare operațiuni între acestea fără a fi nevoie de permise pentru aceste tipuri de operațiuni. Acordul dintre UE și Ucraina prevede, de asemenea, recunoașterea permiselor de conducere și a certificatelor de competență profesională ucrainene, pentru a sprijini și mai mult conducătorii auto ucraineni. În urma semnării înțelegerii la nivel înalt privind rețeaua TEN-T, UE va include în legislația sa hărțile TEN-T actualizate ale Ucrainei, cu scopul de a îmbunătăți conexiunile. Înțelegerea subliniază intenția comună de a promova planificarea și dezvoltarea adecvată a unei conectivități de transport sustenabile și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor între cele două părți.

Ambele acțiuni fac parte din Planul de acțiune privind culoarele de solidaritate UE-Ucraina – un set amplu de activități în domeniul politicii de transport în sprijinul Ucrainei.

Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0