Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Cetățenii UE fac echipă cu ucraineni în dezbaterea despre Viitorul Europei

17 martie 2022 0 Comentarii

Un grup de ucraineni s-a alăturat cetățenilor UE pentru a discuta împreună despre rolul Uniunii Europene în lume. S-a întâmplat la cea de-a patra sesiune în plen a Conferinței privind Viitorul Europei, susținută la Strasbourg, în perioada 11-12 martie.

Plenul Conferiței privind Viitorul Europei a reunit reprezentanți ai atelierelor cetățenești cu reprezentanți ai autorităților europene, naționale, regionale și locale, precum și cu reprezentanți ai societatății civile, pentru a discuta propuneri privind UE în lume și migrație; precum și pe economie, justiție socială, tineri și transformare digitală.

UE în lume

În urma invaziei Ucrainei, la Plenara Conferinței au participat 30 de ucraineni, printre care și parlamentari.

Copreședintele Conferinței, Guy Verhofstadt, a declarat: „Concluziile acestei conferințe vor trebui să reflecte tragedia în curs de desfășurare în Ucraina. Este clar că viitorul va fi diferit de ceea ce ne puteam imagina chiar și în urmă cu doar câteva săptămâni”.

Ucrainenii au vorbit despre războiul din patria lor în cadrul discuției despre rolul UE în lume.

„În acest moment, în timp ce vorbesc, ucrainenii luptă pentru valorile noastre europene. Astăzi, vă cer sprijinul dumneavoastră în lupta noastră comună”, a spus refugiatul ucrainean Bozhena Boriak.

Recomandările grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni

Plenul Conferinței a discutat recomandările a două grupuri de dezbatere cetățenești:

Grupul de dezbatere 4 „UE în lume, migrație”, reunit pe 11 – 13 februarie 2022 în Maastricht, a propus o listă cu 40 de Recomandări

Grupul de dezbatere 2 „Democrație europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate” s-a reunit la Florența pe 10 – 12 decembrie 2021 și a venit cu o listă de 48 de Recomandări

Grupul de dezbatere 1 „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/educație, cultură, tineret și sport/transformarea digitală” s-a reunit la Dublin pe 25 – 27 februarie și a venit cu 48 de Recomandări

Grupul de dezbatere 3 „Schimbări climatice și mediu/sănătate” – reunit în perioada 7 – 9 ianuarie 2022 la Varșovia a dezbătut și adoptat o listă de 51 de Recomandări

Ce este Conferința privind viitorul Europei?

Începând din aprilie 2021, cele trei instituții ale Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri – au inițiat împreună o conferință privind viitorul Europei, care își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în elaborarea politicilor UE.

Aceasta a creat un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni, cu privire la chestiunile care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi. Temele conferinței sunt menționate în declarația comună și includ sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Cetățenii participanți vor decide, în cele din urmă, ce subiecte se vor discuta în cadrul conferinței.

Pe platforma digitală multilingvă interactivă https://futureu.europa.eu, cetățenii și părțile interesate pot să prezinte idei online și să primească sprijin în vederea participării la evenimente sau a organizării acestora.
Instituțiile UE doresc să se asigure că un număr cât mai mare de persoane, din medii și cu opinii cât mai diverse, sunt în măsură să contribuie, pe parcursul conferinței, cu gândurile și ideile lor privind viitorul Europei.

Informații preluate de pe site-ul oficial al Parlamentului European

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0