Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Targ de obiecte cu poveste Rasnov Harta Verde

Târg de obiecte cu poveste

13 septembrie 2024 0 Comentarii

Pe 28 septembrie, în Piața Unirii din Râșnov, are loc Târgul de obiecte cu poveste.
Este un eveniment din seria Harta verde Râșnov- întâlnirile comunității, ediția a III-a, organizat de EUROPE DIRECT Rânov și Râșnov Unplugged și are în centru sustenabiltatea, comunitatea, localul.

Conceptul evenimentului: Vechi e bun. Vechi e util. Vechi… și de la capăt

Cu toții constatăm din timp în timp că am acumulat prea multe obiecte: prea multe haine, prea multe obiecte de decor, poate un cadou nu foarte nimerit, pe care îl tot ținem, dar nu îl folosim, poate un aparat electrocasnic. Știm că sunt obiecte încă bune, unele chiar noi, dar nu sunt pentru noi.
Vechiul nostru este noul altcuiva. Vechiul spune povești.
Pornind de aici ne-am propus să adunăm laolaltă comunitatea în Piața Unirii din Râșnov și să facem schimb de obiecte și povești. Nu doar haine, pot fi și jucării, bijuterii, cărți, accesorii, mobilier, obiecte ce ție nu îți mai folosesc, dar sunt în stare așa de bună încât altcineva le-ar aprecia și le-ar găsi utile.

Putem să-i spunem troc. Ce primește expozantul în schimb este decizia lui, regulile de schimb și le stabilește fiecare. Poate fi un preț corect, un obiect la schimb sau un gest frumos.

Participarea este gratuită atât pentru expozanți (în limita locurilor disponibile), cât și pentru vizitatori.

Dacă dorești să participi ca expozant, te poți înscrie prin formularul online până pe 25 septembrie.

Programul evenimentului

Cei care doresc să participe ca vizitatori, pe 28 septembrie, între orele 15:00 și 19:00 vor putea să:

  • să scotocească printre obiectele aduse pe tarabe de către expozanți și să găsească chilipiruri și povești frumoase;
  • să cunoască și alți oameni interesați de sustenabilitate, economie circulară, consum local, zero waste;
  • să participe la atelierele practice din programul târgului: „Atelier de croșetat din materiale reciclate” – cu doamna Georgeta Preda (înscrieri aici) și „Atelier de pictură pe haine” – cu Oana Leta (înscrieri aici);
  • să primească de la Lilutesa sfaturi despre recondiționarea textilelor și cum să dea o viață nouă hainelor dragi care au mici defecte;
  • să se lase încântați de surprizele muzicale pe care le pregătim
  • să participe la expunerea „Pactul Verde: de la local la european” – cu Ioana Vașoti, coordonator EUROPE DIRECT Râșnov. Vom vorbi despre schimbări climatice și ce înseamnă sustenabilitatea în viața de zi cu zi, de ce este important să ne adaptăm modul în care consumăm și cum suntem susținuți la nivelul Uniunii Europene prin norme, reglementări, programe de finanțare care susțin tranziția înspre o economie nu doar prosperă, dar și verde. Ceea ce s-a început prin Pactul Verde European, se continuă în perioada 2024-2029 prin noile priorități politice ale Comisiei Europene: Un nou plan pentru prosperitatea și competitivitatea sustenabile ale Europei și Menținerea calității vieții noastre: securitatea alimentară, apa și natura.

De ce acest eveniment?

Datele Eurostat și de la Agenția Europeană de Mediu, arată că 5 milioane de tone de îmbrăcăminte sunt aruncate în fiecare an în UE – aproximativ 12 kg de persoană. În 2020 doar 1% dintre haine au fost reciclate în îmbrăcăminte nouă.
Textilele sunt țesătura vieții de zi cu zi – în haine și mobilier, echipamente medicale și de protecție, clădiri și vehicule. Cu toate acestea, sunt necesare acțiuni urgente, deoarece impactul acestora asupra mediului continuă să crească. Consumul de textile din UE are, în medie, al patrulea cel mai mare impact asupra mediului și a schimbărilor climatice, după alimente, locuințe și mobilitate. De asemenea, industria textilă este pe locul trei în privința consumului de apă și a utilizării a terenurilor. Producerea textilelor este a cincea cea mai mare responsabilă de consumul de materii prime primare și de emisii de gaze cu efect de seră.

Pornind de la date precum acestea și studii, Comisia Europeană a lansat în 2022 Strategia UE pentru textile durabile, parte din Pactul verde european.
Măsurile propuse vin în sprijinul consumatorilor, mutând responsabilitatea către producători.
Noua strategie impune norme clare încă din faza de design pentru ca produsele textile să fie mai durabile, ușor de reparat, de refolosit și de reciclat. De asemenea, fiecare articol de îmbrăcăminte va avea un Pașaport digital în care se vor regăsi informații despre sustenabilitate ca de exemplu: amprenta de carbon a produslui, de unde vin materiile prime folosite și alte informații privind impactul asupra mediului. Tot parte din Strategia UE pentru textile este și eco-etichetarea produselor sustenabile. De asemenea, introduce scheme de responsabilitate extinsă a producătorilor. Aceasta înseamnă în practică faptul că producătorii de îmbrăcăminte, încălțăminte, pălării, accesorii etc precum și alte companii care introduc astfel de produse pe piața unică europeană, vor trebui să acopere costurile pentru colectarea separată, sortarea și reciclarea produselor lor.
Puteți afla mai multe detalii despre Strategia UE pentru textile și cum este transpusă în practică: https://environment.ec.europa.eu/strategy/textiles-strategy

Apropo de ambalaje din plastic, fie că sunt pentru alimente sau pentru orice alte produse, situația nu este mult mai veselă. Dar este bine că se colectează date la nivelul Uniunii Europene și pe baza lor se pot lua decizii și formula strategii.
În UE fiecare cetățean generează în medie 36,1 kg de plastic / an doar din ambalaje! Pare puțin? Aceasta înseamnă 16,13 milioane de tone /an, din care doar 6.56 milioane de tone au fost reciclate. Datele sunt la nivelul anului 2021. Deși ratele de reciclare au crescut între 2010 și 2021 la fel cresc și cantitățile de deșeuri generate.

De aceea la nivelul UE, prin Pactul verde european se iau măsuri pentru a rezolva problema deșeurilor și a le transforma din problemă în resursă, în sistemul unei economii circulare.
Începând din 2020, peste 115 strategii, directive, regulamente și alte acte legislative au fost adoptate de către instituțiile UE, pentru a pune în practică tranziția către o economie verde și sustenabilă, cu emisii nete zero de gaze cu efect de seră până în 2050 si echitabilă astfel încât nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.
Dintre acestea, menționăm câteva. Lista completă o găsiți aici.

  • În 2024 a intrat în vigoare noua Directivă privind dreptul la reparare precum și Directiva privind promovarea reparării bunurilor
  • 2023 – Protecția consumatorilor: facilitarea unor alegeri sustenabile și eliminarea dezinformării ecologice de tip green washing
  • 2022 – Economia circulară: Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje
  • 2022 – norme mai stricte pentru îmbunătățirea calității aerului și apei
  • 2022 – Propuneri menite să facă din produsele durabile o normă în UE, să stimuleze modelele de afaceri circulare și să consolideze rolul consumatorilor în cadrul tranziției verzi
  • 2022 – Propuneri menite să facă din produsele durabile o normă în UE, să stimuleze modelele de afaceri circulare și să consolideze rolul consumatorilor în cadrul tranziției verzi
  • 2021 – Interzicerea pungilor și altor produse din plastic de unică folosință
  • 2021 – Propuneri pentru a opri defrișările, pentru a inova în domeniul gestionării durabile a deșeurilor și pentru a asigura soluri sănătoase
  • 2020 – Alianța europeană pentru baterii
  • 2020 – Strategia De la ferma la consumator
  • 2020 – Planul de acțiune al UE pentru economia circulară, axat pe o utilizare durabilă a resurselor
  • 2020 – Propunerea de regulament privind proiectarea ecologică pentru produsele sustenabile

Adaugă un comentariu