Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

soteu_starea_uniunii_2021_rasnov

Starea Uniunii 2021 – Discursul Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene – în direct la Râșnov

15 septembrie 2021 0 Comentarii

„Sunt probleme importante, care ne privesc pe toți, cum ar fi schimbările climatice, migrația, securitatea cibernetică, statul de drept și mă bucur că sunt luate în serios de către UE” – este reacția unuia dintre locuitorii din Râșnov care a urmărit în direct transmisia online a discursului despre starea Uniunii 2021, la sediul EUROPE DIRECT Râșnov.

Spicuim cele mai importante subiecte ale discursului președintei Comisiei Europene în fața Parlamentului European:

REFERITOR LA GESTIONAREA PANDEMIEI COVID ȘI REDRESARE:
„O pandemie este un maraton, nu un sprint.”
„Acum 12 luni nu știam când sau dacă vom avea un vaccin eficient împrotriva Covid-19.
În ciuda dificultăților, astăzi Europa este lider mondial cu peste 70% din populație vaccinată
„Oferim ajutor întregii lumi, pentru că aceasta este calea europeană. Și a funcționat!”
Am fost singurii care am partajat 50% producția de vaccinuri cu restul lumii: peste 700 milioane de doze de vaccin distribuite în UE și alte 700 milioane oferite către alte 130 de țări din afara Uniunii.
„Cea mai urgentă prioritate este să accelerăm vaccinarea la nivel global. […] Este o investiție în solidaritate și în sănătatea globală”.
„A doua prioritate este să ne continuăm eforturile aici, în Europa. […] Trebuie să ne asigurăm că nu va deveni o pandemie a celor nevaccinaţi” a declarat președinta von der Leyen, cu referire la divergenţele îngrijorătoare în ceea ce priveşte ratele de vaccinare între statele UE.
„Europa este gata, avem 1,8 miliarde de doze securizate și stocate pentru când va fi nevoie de noi doze de rapel.”
„A treia prioritate este să fim mai pregătiți în viitor pentru pandemii. Rezultatul concret este propunerea Comisiei de a întocmi autoritatea HERA prin care vom putea să răspundem urgențelor sanitare mai repede și mai bine. Misiunea de pregătire și răspuns la pandemii pentru întreaga Uniune Europeană, beneficia de o investiție de 50 de miliarde de euro din partea TEAM Europe până în 2027”
Președinta Comisiei Europene a subliniat succesul și rapiditatea implementării certificatului verde EU COVID: 42 de țări de pe 4 continente sunt deja parte din acest sistem care a fost pus pe picioare de la idee la aplicare în doar 3 luni.

Prin NextGenerationEU, vom investi acum atât în redresarea pe termen scurt, cât și în prosperitatea pe termen lung.
Într-o manieră fără precedent vom investi în 5G și fibre însă la fel de importantă va fi investiția în competențele digitale.

Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri. În prezent, întregi linii de producție funcționează deja la viteză redusă, în ciuda creșterii cererii, și asta din cauza deficitului de semiconductori.
În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia. Aceasta este o chestiune de suveranitate tehnologică

Plata unui impozit echitabil nu ține doar de finanțele publice, ci, mai ales, de echitate.

Vom propune un proiect de lege care să vizeze profiturile ascunse în spatele societăților de tip „cutie poștală”. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru parafarea acordului mondial istoric privind rata minimă a impozitului pe profit.

Europa are nevoie de toți tinerii săi.
Trebuie să îi încurajăm pe cei marginalizați, care întâmpină dificultăți. Pe cei care nu au un loc de muncă. Pe cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
Lor le vom oferi un nou program – ALMA.
ALMA le va da acestor tineri posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.
Pentru că și ei merită să trăiască o experiență ca cea oferită de Erasmus. Pentru a dobândi competențe, a crea legături și a-și făuri propria identitate europeană.

Însă tinerii trebuie să fie în măsură să construiască viitorul Europei dacă dorim să ne modelăm Uniunea astfel încât aceasta să corespundă imaginii lor. Uniunea noastră trebuie să aibă un suflet și o viziune cu care tinerii să se poată identifica.
Acesta este motivul pentru care vom propune ca anul 2022 să fie Anul European al Tineretului. Ei sunt cei care vor trebui să conducă dezbaterile Conferinței privind viitorul Europei.


REFERITOR LA PACTUL VERDE EUROPEAN
„Suntem prima economie mare din lume care a introdus o legislație cuprinzătoare cu scopul de a transpune obiectivele climatice în realitate.”

„Sunt mândră să anunț astăzi că UE va dubla cuantumul finanțării sale externe în sprijinul biodiversității, în special în țările cele mai vulnerabile.”

În Mexic și la Paris, guvernele din întreaga lume s-au angajat să pună la dispoziție 100 de miliarde de dolari pe an până în 2025.

UE își onorează acest angajament. Echipa Europa contribuie cu 25 de miliarde de dolari pe an. Alte țări însă, neparticipând, fac imposibilă atingerea acestui obiectiv mondial. Dacă, împreună cu SUA, vom reuși să acoperim deficitul de finanțare existent în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, vom trimite un semnal puternic întregii lumi și ne vom afirma poziția de lider mondial în domeniul acțiunilor climatice.

REFERITOR LA OBIECTIVELE DE SECURITATE ALE EUROPEI:
În primul rând, doresc să afirm cu claritate un lucru. Suntem alături de poporul afgan. Alături de femeile și copiii afgani, de procurori, de jurnaliști și de apărătorii drepturilor omului. Și trebuie să îi sprijinim în continuare pe toți afganii, atât pe cei rămași în țară, cât și pe cei din țările învecinate. Vom suplimenta ajutorul umanitar acordat populației afgane cu 100 de milioane de euro.
Această inițiativă va face parte dintr-un nou pachet, mai amplu, de sprijin pentru poporul afgan, pe care îl vom prezenta în următoarele săptămâni și care va reuni toate eforturile noastre în acest sens.
„Nu putem purta o discuție despre apărare fără să abordăm problema securității cibernetice. De aceea avem nevoie de o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de o legislație privind standardele comune, în cadrul unui nou Act european privind reziliența cibernetică.”
„Vom prezenta în curând noua noastră strategie privind conectivitatea, denumită Global Gateway („Portalul Global”).
Vom crea parteneriate de tip Global Gateway cu țări din întreaga lume. Vrem să investim în infrastructuri de calitate, care să conecteze bunuri, persoane și servicii în întreaga lume.
Vrem să creăm conexiuni, nu relații de dependență.”
„Vom propune interzicerea pe piața noastră a produselor care au fost obținute prin muncă forțată. Drepturile omului nu sunt de vânzare – indiferent de preț.”

REFERITOR LA MIGRAȚIE, DEMOCRAȚIE ȘI STATUL DE DREPT:
Să ne gândim la ce s-a întâmplat la frontierele noastre cu Belarus. Regimul din Minsk a instrumentalizat ființe umane. Au urcat oameni în avion și i-au împins literalmente către frontierele Europei.
Haideți să spunem lucrurilor pe nume: ne confruntăm cu un atac hibrid menit să destabilizeze Europa.
Atât timp cât nu ne situăm noi pe o poziție comună cu privire la modul de gestionare a migrației, oponenții noștri vor continua să ia în vizor această vulnerabilitate.
În același timp, traficanții de ființe umane continuă să exploateze oamenii pe rute ale morții care traversează Mediterana.
Cred că a venit momentul pentru o nouă politică europeană de gestionare a migrației.
Apărându-ne valorile, ne apărăm libertatea. Libertatea de a fi cine ești cu adevărat, libertatea de a spune ce gândești, libertatea de a iubi pe cine dorești.
Până la sfârșitul anului vom demara procesul de adoptare a unui act legislativ pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Este vorba aici de o aplicare eficientă a legii, de prevenție și de protecție, atât online, cât și offline.

Consolidarea idealului european al lui Schuman este un proces neîntrerupt. Ar trebui să nu ne ferim privirea când suntem confruntați cu propriile inconsecvențe și imperfecțiuni. Dar, cu toate imperfecțiunile pe care le-ar putea avea, Uniunea noastră este în același timp unică într-un mod minunat și minunată într-un mod unic.

Textul integral al discursului aici:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/SPEECH_21_4701

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0