Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Reuniunea extraordinară a miniștrilor transporturilor din G7 salută operațiunea maritimă a UE de protejare a securității maritime în Marea Roșie

Reuniunea extraordinară a miniștrilor transporturilor din G7 salută operațiunea maritimă a UE de protejare a securității maritime în Marea Roșie

20 februarie 2024 0 Comentarii

Astăzi, 20 februarie, miniștrii transporturilor din G7 au condamnat cu fermitate atacurile comise de rebelii Houthi împotriva navelor comerciale și ale forțelor navale în Marea Roșie și în Golful Aden.

Miniștrii au subliniat că aceste acțiuni încalcă dreptul internațional, pun în pericol vieți nevinovate și amenință drepturile și libertățile de navigație. Ei au salutat operațiunea maritimă a UE „Aspides”, lansată luni, evidențiind importanța critică a securității maritime și a drepturilor și libertăților de navigație pentru asigurarea circulației neîntrerupte a produselor esențiale la nivel mondial.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Coordonarea sporită și schimbul de informații în timp util sunt esențiale pentru protejarea coridoarelor maritime, deoarece acestea reprezintă coloana vertebrală a lanțurilor de aprovizionare europene și mondiale. Prin operațiunea maritimă a UE Aspides și prin cooperarea strânsă din cadrul G7, luăm măsuri concrete pentru a facilita fluiditatea fluxurilor de transport de mărfuri și pentru a asigura siguranța navigatorilor și a navelor pe care lucrează aceștia.

Miniștrii au menționat că atacurile comise de rebelii Houthi asupra navelor comerciale au perturbat în mod semnificativ libertatea de navigație și reprezintă o amenințare gravă la adresa securității și a siguranței navelor din regiune. Ca urmare, mai multe nave și-au deviat rutele, ceea ce a dus la creșterea duratei și costurilor de transport, precum și la sporirea perturbărilor lanțurilor de aprovizionare globale.

Declarația comună a fost adoptată în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor transporturilor din G7, ocazie cu care comisarul Vălean s-a alăturat omologilor săi din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii pentru a discuta situația din Marea Roșie.


Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu