Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Punct de colectare textile

Harta Verde Râșnov: Puncte de colectare separată textile

28 august 2022 0 Comentarii

Se pot preda haine și încălțăminte în stare bună, dar și haine uzate și resturi de materiale textile. Toate produsele textile sunt valorificate.

“Produsele textile care prezintă un grad ridicat de uzura, si care fac imposibila utilizarea lor in scop de donații, intra în procesul de prereciclare, care presupune trierea, sortarea primara și prelucrarea hainelor și a încălțămintelor in funcție de textura materialului, anotimp si culoare. După încheierea procesului de prereciclare, textilele sunt presate in baloți, care iau calea tarilor estice, unde are loc procesul de reciclare finala a textilelor uzate.
Finalitatea acestui amplu proces, constă in pregătirea si transformarea textilelor uzate în produse de bază şi utilizarea lor în industrie ca materie primă, prin refolosirea firului de ață in industria textilelor.” – Conform societății care gestionează containerele de colectare: https://containeretextile.ro/

Locații containere textile în Râșnov:
1. Zona Penny
2. Str. Câmpului, carteir Romacril
3. Soseaua Bran, nr.24
4. Str. I.L.Caragiale – Zona Parc&Garaje&Gradinita
5. Str. Izvor, nr.13, lângă școală
6. Str. Cvartal Florilor, nr.1, langa magazinul Sergiana

Strategia Uniunii Europene pentru textile sustenabile și circulare

La nivel european, în 30 martie 2022, Comisia Europeană a elaborat Strategia pentru textile sustenabile și circulare care urmărește să creeze un cadru și o viziune coerente pentru tranziția sectorului textilelor, cu următoarele obiective:

  • Până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE au o durată lungă de viață și sunt reciclabile, sunt în mare măsură confecționate din fibre reciclate, nu conțin substanțe periculoase și sunt produse cu respectarea drepturilor sociale și a mediului.
  • Consumatorii beneficiază mai mult timp de textile de înaltă calitate la prețuri accesibile, se renunță la moda de consum, iar serviciile de reutilizare și de reparare profitabile din punct de vedere economic sunt disponibile la scară largă.
  • Într-un sector al textilelor competitiv, rezilient și inovator, producătorii își asumă responsabilitatea pentru produsele lor de-a lungul lanțului valoric, inclusiv atunci când acestea devin deșeuri.
  • Ecosistemul textilelor circulare este prosper, fiind stimulat de capacități suficiente pentru reciclarea inovatoare fibre-to-fibre, iar incinerarea și depozitarea în depozite de deșeuri a textilelor sunt reduse la minimum.

“Textilele fac parte din viața de zi cu zi a tuturor.
Producția și consumul de produse textile continuă să crească și, în consecință, crește și impactul acestora asupra climei, a consumului de apă și de energie și a mediului. Producția mondială de textile aproape s-a dublat între 2000 și 2015 și se preconizează că, până în 2030, consumul de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte va crește cu 63 %, și anume de la 62 milioane de tone în prezent la 102 milioane de tone în 2030.

În prezent, în UE, consumul de textile, dintre care majoritatea sunt importate, produce, în medie, al patrulea impact negativ, ca mărime, asupra mediului și a schimbărilor climatice. Aproximativ 5,8 milioane de tone de textile sunt aruncate în fiecare an în UE, ceea ce reprezintă aproximativ 11 kg per persoană și, în fiecare secundă, undeva în lume, o cantitate de textile reprezentând echivalentul încărcăturii unui camion este depozitată în depozitele de deșeuri sau incinerată.”

“Întrucât articolele de îmbrăcăminte reprezintă cea mai mare parte a consumului de textile din UE (81 %) , tendința de a utiliza articolele de îmbrăcăminte pentru perioade din ce în ce mai scurte și de a le arunca ulterior contribuie în cea mai mare măsură la modelele nesustenabile de supraproducție și supraconsum. Astfel de tendințe au devenit cunoscute sub numele de modă de consum, stimulând consumatorii să continue să cumpere articole de îmbrăcăminte de calitate inferioară și la prețuri mai mici, produse rapid ca răspuns la cele mai noi tendințe.”

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0