Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Pentru un Brașov mai verde: colectarea separată a deșeurilor în județul Brașov - Europe Direct Râșnov

Pentru un Brașov mai verde: colectarea separată a deșeurilor în județul Brașov

Webinarul organizat de EUROPE DIRECT Râșnov se adresează tuturor celor interesați de un problema gestionării deșeurilor în județul Brașov și își propune să răspundă la următoarele întrebări:

– Ce schimbări aduc noile legi adoptate de România în 2020 și 2021 pentru a transpune directivele europene?
– Cât de departe suntem de țintele de reciclare asumate ca stat membru al Uniunii Europene în contextul Pactului verde european?
– Cum se împarte responsabilitatea colectării selective și a reciclării între autorități și cetățeni?
Cine plătește și pentru ce?
Sesiune de Q&A

Invitat: Florina Stan, Specialist Managementul deșeurilor – CSR Nest
Moderator: Ioana Vașoti – coordonator EUROPE DIRECT Râșnov

Context
Până în 2020, conform directivelor europene, România ar fi trebuit să ajungă la o rată de reciclare de 50% din masa totală a deșeurilor. De asemenea, țara noastră s-a angajat să colecteze separat deșeurile menajere periculoase până în 2022 și bio-deșeurile (spre compostare) până în 2023.

Pe 12 noiembrie 2021 Comisia Europeană a hotârât să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligațiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE). Conform acestei hotărâri, România avea obligația ca, până la 16 iulie 2009, să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare. Curtea a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la 68 de depozite de deșeuri. Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității.

Webinarul se va desfășura pe platforma Zoom.
Pentru a participa, vă rugăm să vă înscrieți accesând următorul link:
https://forms.gle/Btz1YwXichKYMQEo6

Europe Direct Râșnov

0