Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Europe Direct Rasnov 2023 activitati

Comunicare și implicare în comunitate: Calendarul activitătilor EUROPE DIRECT Râșnov 2023 în imagini

22 decembrie 2023 0 Comentarii

Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor care au fost alături de noi în 2023 și ne-au sprijinit comunicarea pe teme europene!

Misiunea EUROPE DIRECT Râșnov este cultivarea unei mai bune înțelegeri a modului în care funcționeaza UE și democrația parlamentară, dar și facilitarea accesului cetățenilor din comunitatea locală la informație, asistență și consultanță pe teme europene.

Iar împreună cu partenerii și colaboratorii noștri misiunea a devenit mai ușoară, mai frumoasă și am reușit să avem un an 2023 bogat în activități de comunicare și implicare.

Ianuarie

Atelier de tip joc de rol „Directiva Ciocolata” – cum se iau deciziile în Uniunea Europeană – cu tineri de la Liceul George Moroianu – Săcele, coordonați de doamna profesoară Cezarina Bâlbâe.

Februarie

 • Flash-mob de Ziua Cititului, împreună cu grupul de voluntari, parte din proiectul Erasmus+ FITT For Europe, al Școlii Peter Thal Râșnov
 • 5 ateliere interactive în licee din Făgăraș și Săcele, în cadrul Săptămânii verzi, pe tema Pactului verde european.
 • 5 ateliere de lucru pentru adaptarea unui joc de rol în limba română, despre cum se iau deciziile în UE, împreună cu grupul de voluntari Erasmus+ FITT For Europe, al Școlii Peter Thal Râșnov, coordonați de doamna profesoară Mihaela Melinte.
 • Eveniment de premiere a câștigătorului locului întâi la concursul european „Juvenes Translatores”. Câștigătorul, David Șolga, elev la Liceul George Moroianu Săcele, a fost felicitat și premiat, în cadrul unui eveniment realizat în colaborare cu Reprezentanța Comisei Europene în România.

Martie

 • Social Media Management – Training comun al rețelei EUROPE DIRECT din Regiunea Centru. Împreună cu colegii de la EUROPE DIRECT Harghita și EUROPE DIRECT Regiunea Centru, am organizat acest curs pentru noi și echipele de voluntari. Scopul? Să învățăm să comunicăm pe limba tinerilor, prin video-uri de tip „reel”, despre ce oportunități aduce apartenența la Uniunea Europeană pentru cetățenii din Regiunea Centru.
 • Participare la workshop-ul cu tema: „Educația nonformală: actori, practici, perspective”, organizat de Ministerul Educației în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Brașov, în cadrul proiectului „CRED”.
 • Participare la Future Summit Brașov, organizat de Social Innovation Solutions în parteneriat cu EUROPE DIRECT Râșnov: dezbatere, dialog, exercițiu de co-creare. Despre viitorul Brașovului în termeni de sustenabilitate, competențe, digitalizare și noi tehnologii, alături de specialiști internaționali și reprezentanți ai comunității locale.
 • Atelierele Biosfera în mișcare. Alături de 3 oameni minunați, din sfera dansului contemporan, Anamaria Guguian, Oana Băluță și Amar Romascan, peste 70 de tineri de la Liceul Tehnologic Râșnov au intrat în joc și au experimentat concepte conectate cu biosfera, hidrosfera, poluarea. Atelierele special concepute în cadrul proiectului „Biosfera în mișcare”, în parteneriat cu Fundația Comunitară Brașov, prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Ce mod mai bun de a comunica despre Pactul verde european cu tinerii?

Aprilie

 • 2 ateliere interactive pe tema Pactului verde european, în cadrul Săptămânii verzi, cu tineri din Colegiul Nicolae Titulescu Brașov, la invitația doamnei profesoare Evelina Janina Spiridon.

Mai

 • Zilele Filmului LUX 2023: Proiecții de film la Râșnov – eveniment organizat în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România și Primăria Râșnov. Publicul a putut viziona cele 5 filme europene nominalizate și a putut vota pentru Premiul Publicului LUX 2023.
 • De Ziua Europei: expoziție de ilustrație „Europa prin ochii râșnovenilor. Percepții. Diversitate. Stereotipuri”. Expoziția a fost realizată de către 7 artiști selectați în urma unui apel deschis: IULIA IGNAT, ZELMIRA SZABO, JÓZSEF VASS, IOANA ENESCU TRUICĂ, IONUȚ POPESCU, ANDRA BADEA ȘI SERGIU VASILE. Ei au transpus în linie și culoare relatările culese de la locuitori din Râșnov, despre cum văd ei celelalte țări și popoare din Uniunea Europeană. Ilustrațiile nu sunt doar o reflectare a percepțiilor personale ale râșnovenilor, ci și o oglindă a diversității și a stereotipurilor care există în societatea noastră. Expoziția a putut fi vizitată în Piața Unirii în perioada mai-iunie și apoi în grădina Cetății Râșnov, în perioada iunie – august. În parteneriat cu Primăria Râșnov.
 • Vernisaj-eveniment, chiar pe 9 Mai, de Ziua Europei: „Sunete și povești din spațiul european: Instrumente muzicale tradiționale din colecția Iulian Milea”.
 • Vizită la EUROPE DIRECT Râșnov a grupului de ambasadori juniori EPAS – Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari.
 • Premierea primilor clasați la concursul național Euro Quiz, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educației. Echipe din Codlea, Brașov, Săcele, dar și primele clasate din județele Prahova și Covasna. Plus atelier facilitat de colaboratorii noștri de la Education Innovation Lab.

Iunie

 • Două reprezentații de teatru-forum susținute de trupa de voluntari de la EUROPE DIRECT Târgoviște, sub coordonarea Mândruței Andreescu, în cadrul festivalului Jocmania, în Piața Unirii din Râșnov. Schimb de experiență cu tinerii voluntari ai EUROPE DIRECT Râșnov.
 • Interviu despre activitățile și evenimentele EUROPE DIRECT Râșnov, la postul național Radio România Cultural, emisiunea „Cu… minte de week-end”

Iulie

 • Antreprenoriat Verde pentru Tineri – Training comun EUROPE DIRECT Vâlcea și EUROPE DIRECT Râșnov în comuna Nicolae Bălcescu – Vâlcea. Peste 20 de tineri participanți la 4 zile de ateliere experiențiale, seminarii și vizite inspiraționale, pe tema Pactului verde european, a antreprenoriatului și în contextul Anului european al competențelor – 2023.

August

 • În parteneriat cu Asociația Grupurilor Locale de Tineret (AGLT) și cu sprijinul Primăriei Râșnov, alături de un grup de 60 de tineri voluntari români și internaționali am organizat o campanie de colectat deșeuri abandonate pe trasee turistice din Rasnov și am început marcajul unui nou traseu în zona Valea Popii. Evenimentul a făcut parte din proiectul Erasmus+ Green Revolution și a inclus și o parte de ateliere de comunicare și dezvoltare personală.
 • Campanie în stradă: „Împreună în UE” – quiz cu întrebări și premii, pe tema democrației europene, cu ocazia Zilei internaționale a tineretului – în parcul din Promenada Sissi, cu implicarea grupului de voluntari al centrului EUROPE DIRECT Râșnov.

Septembrie

 • Eveniment vizionare în direct și dezbatere cu publicul larg a Discursului privind Starea Uniunii Europene susținut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European. Cu sprijinul Primăriei Râșnov și participarea grupului de tineri Ambasadori juniori ai Parlamentului European de la Liceul George Moroianu Săcele – Școală EPAS, sub coordonarea doamnei profesoare Cezaina Bâlbâe.
 • La invitația Primăriei Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi – Brașov 2023 am participat la „Green Talks – Pietonala Verde”, unde am discutat și dezbătut cu publicul larg, în stradă, despre implicare cetățenească pentru un viitor mai verde al comunității. Coordonatoarea centrului EUROPE DIRECT Râșnov, Ioana Vașoti, a vorbit despre cum apartenența la Uniunea Europeană încurajează și susține masiv dezvoltarea durabilă prin politicile de combatere a schimbărilor climatice asumate în Pactul verde european și despre cum cetățenii se pot implica direct în luarea deciziilor la nivelul UE prin platforma Exprimați-vă părerea și prin Inițiativa cetățenească europeană.
 • Tot în cadrul FOV Brașov 2023, EUROPE DIRECT Râșnov a desfășurat o campanie de informare despre Pactul Verde European. Cu sprijinul tinerilor voluntari EUROPE DIRECT Râșnov, reuniți în clubul „Super EroU”, am reușit implicarea publicului larg într-un joc de tip quiz, cu premii verzi, pe tema Pactului verde european. Un info-point cu publicații ale Oficiului pentru publicații al UE, a oferit informații mai detaliate despre Pactul verde și funcționarea democrației europene.
 • Vizita de lucru și schimb de experiență cu o delegație de reprezentanți ai unor rețele europene din Județul Vâlcea: EUROPE DIRECT Vâlcea, Eures Vâlcea și Multiplicator Eurodesk Vâlcea.

Octombrie

 • Traseul solidarității pe drumul care UneștE – Via Transilvanica

EUROPE DIRECT Râșnov, alături de alte șapte centre EUROPE DIRECT: Regiunea Centru, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Oradea, Vâlcea, Harghita, a organizat între 30 septembrie și 1 octombrie 2023, o ștafetă a solidarității europene pe Via Transilvanica – premiat cu European Heritage Awards 2023. Alături de voluntarii EUROPE Direct Râșnov, am parcurs peste 16 km pe jos, purtând cu noi un obiect-mesaj pe tema Pactului verde european. Am facut schimb de ștafetă cu EUROPE DIRECT Cluj.

 • Participare, la invitația multiplicatorului Eurodesk Brașov, doamna Inspector Silviana Cioceanu, la campania Time to Move. Astfel am ajuns să ne întâlnim și să povestim despre democrație și oportunități europene, cu peste 230 de tineri de la licee din orașele Victoria și Brașov.
 • Erasmus Generation Summit Râșnov – 800 de studenți internaționali reuniți la Râșnov pentru ateliere și networking. Evenimentul a făcut parte din Halloween in Transylvania – festival anual deja tradițional al Erasmus Student Network Romania. Sprijinul Primăriei Râșnov, al Școlii Peter Thal și al voluntarilor EUROPE DIRECT a fost foarte important pentru reușita acestui eveniment de anvergură.

Noiembrie

 • Harta verde – Întâlnirile comunității – Eveniment plecând de la comunitatea coagulată în jurul Hărții Verzi Râșnov: târgul micilor producători locali și schimb de bune practici pe tema sustenabilității. Ne pasă de mediu? Ne pasă de viitor? Ce oportunități aduce Pactul verde european și cum îl aducem în practică în viața de zi cu zi?
 • Dezbatere “YOU+EU 2024”, la Radio România Brașov și Radio România Internațional: Care sunt principalele realizări ale Parlamentului European în perioada 2019-2024? Ce rămâne de făcut pentru următorul Parlament European? Cum determinăm tinerii să vină la vot? Mulțumim pentru invitație Cameliei Vlad – jurnalist și lui Mihai Cojocaru – realizator. Invitați: Conferențiar doctor Carmen Gheorghe – Facultatea de Drept – Universitatea Transilvania Brașov, Ioana Vașoti – coordonator EUROPE DIRECT Râșnov.

Decembrie

 • Vizita a unui grup de masteranzi la Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Facultății de Geografie a Universității București, sub îndrumarea Lect. univ. dr. Mioara Clius, pentru o introducere în metodele de educație pentru dezvoltare durabilă ale Centrului SCHUBZ Râșnov. Apropo de politici de mediu, și de alegerile europarlamentare care se apropie, am încheiat cu un joc – simulare de campanie electorala pe tema carnivorelor mari.
 • Cu sprijinul voluntarilor EUROPE DIRECT Râșnov, am realizat o serie de video-uri scurte, de tip reel, adresate în special tinerilor, prin platformele de socializare online, despre oportunitățile pe care le avem, ca cetățeni ai Regiunii Centru, prin apartenența la Uniunea Europeană.

Mulțumiri speciale voluntarilor care au fost alături de noi și au sprijinit cu energia si entuziasmul lor activitățile EUROPE DIRECT Râșnov: Alexandra Ulian, Raluca Corlade, Ana Major, Iulia Sferle, Iulia Atudorei, Daria Cojanu, Alexandra Gheorghe, Gabriela Conuț, Stefania Stănciuc, Sara Țieran, Filip Bâlbâe, Eduard Lazăr, David Stoianof, Daria Văsii, Natalia, Emi!

Mulțumiri speciale Radio România Brașov FM pentru comunicarea activitătilor EUROPE DIRECT și a informațiilor europene relevante către publicul brașovean!

Adaugă un comentariu

Europe Direct Râșnov

0