Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Comisia trimite o cerere de informații către Meta în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale

Comisia trimite o cerere de informații către Meta în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale

1 martie 2024 0 Comentarii

Astăzi, 1 martie, Comisia a trimis către Meta o cerere oficială de informații în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.

Comisia solicită Meta să furnizeze mai multe informații privind abonarea la opțiunea „fără reclame”, atât pentru Facebook, cât și pentru Instagram. Meta ar trebui să furnizeze, în special, informații suplimentare cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a-și respecta obligațiile referitoare la practicile publicitare, sistemele de recomandare și evaluările riscurilor legate de introducerea opțiunii de abonare respective ale Facebook și ale Instagram.

De asemenea, actuala cerere de informații abordează mai multe subiecte care fuseseră deja incluse în cererile de informații trimise către Meta începând din octombrie 2023. Aceste cereri de informații includeau aspecte precum conținutul cu caracter terorist, gestionarea riscurilor legate de discursul civic și procesele electorale, precum și protecția minorilor. Actuala cerere de informații se bazează pe răspunsurile anterioare ale Meta și solicită informații suplimentare cu privire la metodologia care stă la baza rapoartelor Meta privind evaluarea riscurilor și măsurile de atenuare a acestora, protecția minorilor, alegerile și manipularea mass-mediei. Se solicită, de asemenea, ca Meta să furnizeze informații privind practicarea așa-numitei „shadow banning” (blocarea accesului utilizatorilor fără știrea lor) și lansarea Threads.

Până la 15 martie, Meta trebuie să furnizeze informațiile solicitate în baza răspunsurilor anterioare ale Meta către Comisie, iar răspunsurile la celelalte întrebări trebuie transmise până la 22 martie 2024. Pe baza evaluării răspunsurilor primite de la Meta, Comisia va analiza care sunt etapele următoare. Acest lucru ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din Regulamentul privind serviciile digitale.

În temeiul articolului 74 alineatul (2) din Regulamentul privind serviciile digitale, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o cerere de informații. În cazul în care Meta nu răspunde, Comisia poate hotărî să solicite informațiile prin intermediul unei decizii. În acest caz, lipsa unui răspuns în termenul stabilit ar putea duce la impunerea de penalități cu titlu cominatoriu.


Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Citește articolul integral aici.

Adaugă un comentariu