Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Comisia solicită insistent României să transpună integral Directiva privind asigurarea auto

Comisia solicită insistent României, Bulgariei, Spaniei, Letoniei, Maltei și Portugaliei să transpună integral Directiva privind asigurarea auto

14 noiembrie 2024 0 Comments

Astăzi, 14 noiembrie, Comisia Europeană a decis să trimită avize motivate Bulgariei [INFR(2024)0012], Spaniei [INFR(2024)0046], Letoniei [INFR(2024)0091], Maltei [INFR(2024)0097], Portugaliei [INFR(2024)0116] și României [INFR(2024)0124] pentru că nu au notificat Comisiei transpunerea integrală în legislația națională a Directivei modificate privind asigurarea auto [Directiva (UE) 2021/2118 de modificare a Directivei 2009/103/CE]. Directiva privind asigurarea auto urmărește să consolideze protecția victimelor accidentelor rutiere în întreaga UE. În acest scop, directiva modificată clarifică domeniul de aplicare al acestei protecții, facilitează controlul asigurării auto obligatorii și instituie un mecanism de despăgubire a victimelor în caz de insolvență a asigurătorului responsabil.

De asemenea, directiva facilitează schimbarea asigurătorului pentru deținătorii de polițe prin asigurarea unui tratament egal și nediscriminatoriu al certificatelor privind istoricul daunelor. Termenul-limită pentru transpunerea directivei în dreptul intern a fost 23 decembrie 2023. La 25 ianuarie 2024, Comisia a trimis statelor membre în cauză o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu au comunicat Comisiei transpunerea integrală a directivei. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia a decis să emită avize motivate adresate Bulgariei, Spaniei, Letoniei, Maltei, Portugaliei și României. Aceste state au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.


Articol preluat de pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/
Citește articolul integral aici.

leave a comment