Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Comisia Europeană la COP26

29 octombrie 2021 0 Comentarii

Între 1 și 12 noiembrie, Comisia Europeană va participa la Conferința ONU privind schimbările climatice, COP26, care va avea loc la Glasgow, în Regatul Unit.

În zilele de 1 și 2 noiembrie, președinta von der Leyen va reprezenta Comisia la summitul liderilor din lumea întreagă, care deschide oficial COP26. Vicepreședintele executiv Frans Timmermans va conduce echipa de negociere a UE. La COP26 va participa și comisarul Kadri Simson, iar UE va găzdui peste 150 de evenimente conexe la pavilionul său.

Comisia va impulsiona toate părțile să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris și să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, vom face apel la țările dezvoltate să majoreze finanțarea pe care o acordă combaterii schimbărilor climatice pentru a atinge obiectivul de 100 de miliarde USD convenit la Paris, obiectiv la care UE contribuie deja cu peste 25 de miliarde USD, contribuție care continuă să crească, și va depune eforturi pentru a finaliza „cadrul de reglementare al Acordului de la Paris”.

Exprimându-se în perspectiva COP26, președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Cursa omenirii pentru atingerea neutralității emisiilor de carbon până la mijlocul secolului a început. Colaborând, putem fi cu toții câștigători. La COP26, avem datoria de a proteja planeta pentru generațiile viitoare. În Europa, am creat toate condițiile pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și pentru a ne reduce emisiile cu cel puțin 55 % până în 2030. La Glasgow, voi îndemna și alți lideri mondiali să facă același lucru, să inoveze și să investească într-o nouă strategie de creștere mai durabilă. Într-un cuvânt, să prospere și să construiască societăți mai sănătoase, asigurând, în același timp, un viitor mai bun pentru planeta noastră.”

Context

Uniunea Europeană este lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice și și-a redus deja nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră cu 31 % față de nivelul anului 1990, în timp ce economia sa a înregistrat o creștere de peste 60 %.

Prin Pactul verde european, prezentat în decembrie 2019, UE a ridicat ștacheta ambiției sale în materie de combatere a schimbărilor climatice, angajându-se să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Acest obiectiv a devenit obligatoriu din punct de vedere juridic odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a Legii europene a climei, în iulie 2021. Legea climei stabilește, de asemenea, obiectivul intermediar de reducere până în 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % față de nivelul din 1990. Acest obiectiv pentru 2030 a fost comunicat CCNUSC în decembrie 2020 ca fiind contribuția UE (CSN) în temeiul Acordului de la Paris. În vederea respectării acestor angajamente, în iulie 2021, Comisia Europeană a prezentat un pachet de propuneri vizând adaptarea politicilor UE în domeniile climei, al energiei, al utilizării terenurilor, al transporturilor și al impozitării astfel încât să permită reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030.

Evenimente conexe găzduite de UE în cadrul COP26

Pe durata conferinței, UE va găzdui peste 150 de evenimente conexe la pavilionul UE din Glasgow și online. Aceste evenimente, organizate de diverse țări și organizații din Europa și din întreaga lume, vor aborda o gamă largă de aspecte legate de climă, cum ar fi tranziția energetică, finanțarea durabilă, cercetarea și inovarea.

Înscriere la evenimentele online: https://www.cop26eusideevents.eu/register

Sursa: https://romania.representation.ec.europa.eu

Informații suplimentare:
Întrebări și răspunsuri privind UE în cadrul COP26

De la ambiție la acțiune: Acționând împreună pentru planetă (fișă informativă)

Pagina web a Comisiei Europene privind COP26 și programul evenimentelor conexe

Adaugă un comentariu