Str. I.L. Caragiale nr. 7, Rasnov 0788 11 55 11 edrasnov@gmail.com

Alegerile europene 2024

Urmărește în timp real rezultatele alegerilor europene

Află care sunt ratele de participare la vot pentru fiecare țară și la nivel european.
Vezi distribuirea pe grupuri politice a locurilor din componența Parlamentului European în mandatul 2024 - 2029.
Compară cu datele din anii anteriori.
Poti folosi instrumentul interactiv pentru a face propriile simulări și scenarii posibile de formare a unei majorități în Parlament, pornind de la rezultatele alegerilor europene 2024.
Toate acestea, pe site-ul oficial: click aici.
Componenta Parlamentului European 2024-2029

Folosește-ți votul!

Ce sunt alegerile europene?

La fiecare cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European.

Prin votul tău din data de 9 iunie 2024, îi vei alege pe cei 33 de deputați români din totalul de 720 de europarlamentari care formează Parlamentul European
Ei te vor reprezenta la pregătirea noilor legi și vei influența alegerea Comisiei Europene.

Aceste decizii vor modela viața ta de zi cu zi și cea a multor altora.

6-9 iunie 2024

Află mai multe despre alegerile europene

În perioada 6-9 iunie 2024, milioane de europeni vor participa la conturarea viitorului democrației europene cu ocazia alegerilor europene.

Este un moment unic în care putem decide toți împreună viitorul Uniunii Europene. Faptul de a vota este întotdeauna important, indiferent dacă este la nivel local, național sau european. Este o ocazie excelentă de a îți exprima punctul de vedere despre subiecte care contează pentru tine.

Află mai multe despre alegerile europene, de ce este important să votezi, procedura de vot, pe site-ul oficial al alegerilor europene.

De ce este important să votezi?

Ce puteri are Parlamentul European?

Parlamentul European adoptă legi la nivelul UE. Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE (reuniți sub numele de Consiliul UE), europarlamentarii dau formă și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate.

Europarlamentarii aduc temele importante politice, economice și sociale în centrul atenției și susțin valorile Uniunii Europene: respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept.
Legislația UE răspunde majorității preocupărilor pe care le au cetățenii: mediul, securitatea, migrația, politicile sociale, drepturile consumatorilor, economia, statul de drept și multe altele. În prezent, fiecare subiect național important are și o perspectivă europeană.
Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia.
Parlamentul European, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere.

Fii la curent cu ce se întâmplă în Parlamentul European

O retrospectivă

Uniunea Europeană în ultimii 5 ani: Bilanțul Comisiei von der Leyen (2019-2024)

Comisia Europeană a publicat pe data de 1 martie, o prezentare generală a principalelor rezultate obținute de Colegiul comisarilor de la preluarea mandatului la 1 decembrie 2019.

Documentul prezintă în detaliu modul în care Comisia Europeană și-a menținut angajamentul cu privire la cele șase priorități pe care le-a stabilit la începutul mandatului, identificând în același timp soluții la unele dintre cele mai mari încercări cu care s-a confruntat Europa vreodată. De la combaterea unei pandemii mondiale la abordarea fenomenelor meteorologice extreme provocate de schimbările climatice, de la răspunsul la războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei la gestionarea celei mai grave crize energetice din ultimele decenii: această prezentare generală arată modul în care actuala Comisie, în pofida presiunilor exercitate de mai multe crize, și-a intensificat eforturile și a abordat în mod direct provocările.

Ce face Europa pentru mine?

Informații detaliate privind impactul UE asupra vieții cetățenilor și a comunităților locale pot fi găsite pe un site multilingv al Serviciului de cercetare al Parlamentului European.
Site-ul interactiv multilingv Ce face Europa pentru mine, creat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European, prezintă sute de documente scurte, ușor de citit, care oferă exemple ale influenței pozitive pe care UE o are în viața oamenilor. Utilizatorii pot găsi cu ușurință informații concrete despre ce face Europa pentru regiunea lor, pentru profesia lor sau felul în care aleg să își petreacă timpul liber. Aproximativ 2.000 de documente sunt disponibile pentru a fi citite, partajate sau reutilizate ca pagini online sau ca fișiere PDF.

În regiunea mea

În prima secțiune a site-ului, „În regiunea mea”, utilizatorii pot găsi informații despre proiectele europene finanțate din jurul lor selectând locul în care ei și familiile lor locuiesc sau lucrează. Această secțiune cuprinde peste 1 700 de locuri din fiecare parte a Uniunii Europene. Există, de asemenea, o nouă funcționalitate care permite vizualizarea unor proiecte individuale (ca „pin” pe hartă).

În viața mea

În secțiunea „În viața mea”, utilizatorii pot alege din 400 de exemple (mai multe sunt în pregătire) pentru a descoperi impactul pe care UE îl are, de exemplu, asupra familiilor, asistenței medicale, hobby-urilor, călătoriilor, securității, alegerilor consumatorilor și drepturilor sociale.

În prim plan

Cea de-a treia secțiune, care cuprinde articole mai lungi privind politicile UE, prezintă unele dintre realizările precedentei legislaturi și perspectivele pentru viitor, acordând o atenție deosebită opiniei publice și preocupărilor cetățenilor și așteptărilor lor în ceea ce privește acțiunile UE.

Vrei să te implici mai mult în viața democratică și luarea deciziilor la nivelul UE?

Iată câteva instrumente:

Împreună-în.EU

Comunitatea Împreună-în.EU

Impreuna-in.EU este un proiect al Parlamentului European, dedicat implicării unui număr cât mai mare de persoane în viața democratică a Europei și, în special, participării la votul pentru alegerile europene din 2024.

Împreună-in.EU se adresează tuturor celor care doresc să apere democrația în Europa, încurajându-și semenii să voteze la alegerile europene din 2024. Este o comunitate de cetățeni din întreaga UE, dar alături de noi pot participa toate tipurile de organizații ale societății civile sau de rețele de tineret ca parteneri și susținători ai aceleiași cauze.

Împreună-in.EU îi ajută pe toți susținătorii democrației europene să fie mai puternici și mai încrezători în a-și face auzit glasul, a-și transmite valorile și a acționa, datorită forței unei comunități. Primim voluntari de toate vârstele și din toate mediile, precum și grupuri sau organizații. Nu contează unde trăiți sau ce credințe și cauze îmbrățișați, vă cerem un singur lucru: să fiți la fel de atașați ca noi față de democrație.

Spațiul în care poți participa la elaborarea politicilor UE

Platforma de implicare civică

Este un spațiu dedicat care vă permite să vă implicați și să discutați despre politicile UE care ne afectează pe toți.

Părerile dumneavoastră sunt foarte importante pentru procesul de elaborare a politicilor europene. Vocea fiecărui european contează și instituțiile Uniunii Europene vor să o audă!

Datorită traducerii în timp real, puteți să comunicați în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE și să discutați cu cetățeni din orice colț al Uniunii.

Exprimă-ți părerea

Consultări publice și Observații

Locul unde se află în dezbatere publică și consultare noile inițiative legislative și reglementări europene. Cetățenii și întreprinderile își pot împărtăși opiniile cu privire la noile politici ale UE și la reglementările actuale. Comisia Europeană analizează și sintetizează răspunsurile, observațiile și sugestiile pe care le primește. Puteți scrie în oricare din cele 24 de limbi oficiale ale UE. În cazul unora dintre inițiative, publică rapoarte sintetice. Puteți vedea astfel cum este folosită contribuția dumneavoastră pentru a îmbunătăți inițiativele UE.

Implică-te

Inițiativa cetățenească europeană

Inițiativa cetățenească europeană (ICE) este un instrument important al democrației participative în UE. Prin intermediul său, cetățenii, dacă strâng un milion de semnături de la oameni din cel puțin un sfert din statele membre, pot să invite Comisia să propună un act juridic conform cu Tratatele UE.

Din 2011, de când se aplică un regulament care stabilește proceduri detaliate pentru ICE, zece astfel de inițiative au ajuns cu succes pe masa Comisiei. Începând din ianuarie 2020, se aplică noi norme pentru a face ICE mai accesibilă.

Democrația europeană este o valoare esențială pe care o împărtășim cu toții, indiferent de afilierea sau opiniile noastre politice. Oferă cetățenilor europeni pace, libertate și un nivel de trai ridicat.

Însă democrația este un proces în desfășurare. Putem uita cu ușurință că democrația este realizată de oameni. Cu cât numărul celor care lucrează împreună este mai mare, cu cât numărul celor care votează este mai mare, cu atât democrația devine mai puternică. Întotdeauna este loc de mai bine. Construirea Uniunii Europene a fost și rămâne un proiect în desfășurare. La fel și democrația.

Te invităm să urmărești acest scurt documentar (4 min) realizat de Parlamentul European:
Folosește-ți votul!

Acesta cuprinde mărturiile unor oameni care au simțit nemijlocit puterea transformatoare a democrației. Documentarul dă startul ultimei etape a campaniei de încurajare a cetățenilor să își folosească votul la alegerile europene din 6-9 iunie 2024.